Nagyvilág

Meghalt Pándy András

pándy andrás (pándy andrás, )
pándy andrás (pándy andrás, )

Meghalt a börtönben Pándy András sorozatgyilkos - jelentették hétfőn belga rádióállomások.

A magyar származású volt lelkészt, akit 86 éves korában ért hétfő hajnalban a halál, 2002-ben ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre hat családtagjának meggyilkolása miatt. Ágnes lányával – aki egyben a szeretője is volt – bűnszövetségben két volt feleségét, két saját fiát, valamint második felesége két lányát ölte meg. A holttesteket feldarabolták, és maradványaikat savval részben feloldották. Mindez a nyolcvanas évek végén történt, Pándy akkor már évtizedek óta Belgiumban élt.

Ágnest, aki beismerő vallomást tett, 21 évi börtönre ítélték, de 2010-ben feltételesen szabadlábra helyezték. Zárdába vonult.

Pándy az eljárás alatt végig tagadott, és azt állította, hogy az eltűnt családtagok egészségben élnek, és ő maga “az angyalok által” kommunikál is velük. Börtöntársai szerint rabként is ragaszkodott ehhez, és azt mondta, hogy hat áldozata életben van, ő pedig bírói tévedés áldozata.

A bűncselekmény-sorozat felderítése közvetett módon egy másik hírhedt belga sorozatgyilkos, Marc Dutroux ügyének köszönhető: Dutroux esetében a nyomozó hatóság számos hibát követett el, és a bírálatok nyomán a rendőrség alaposabban utána nézett korábbi, tisztázatlan eltűnési eseteknek.

Pándyt belga sajtóban „Vader blauwbaard” („Kékszakáll Atya”), a magyar sajtóban Pándy atya néven emlegették.

2010-ben nyolcvanhárom évével ő volt Belgium egyik legidősebb rabja.

Először második felesége és 13 éves lányuk tűnt el

Pándy első feleségét, Sőrés Ilonát 1957-ben ismerte meg, együtt menekültek Magyarországról Belgiumba. Ágnes lányuk egy évvel később, két fiuk, Dániel és Zoltán pedig 1961-ben illetve 1966-ban születtek. Mikor egy évvel később Pándy hűtlenséggel vádolta meg Ilonát, elváltak. Ilona elhagyta a lakást, és magával vitte két fiát, de lányát, aki nem sokkal ezt követően vérfertőzés áldozata lett, az apánál hagyta.

Az 1970-es évek elején társkereső ügynökségeken keresztül más nőkkel is elkezdett randevúzni, akiknek gyakran álnevet és nem valódi foglalkozást adott meg. Hirdetéseiben gyakran emlegetett európai nászutat. Az évtized végén ismét elment Magyarországra, ahol második feleségével, Fintor Edittel találkozott. Ő házas asszony volt, három gyermek édesanyja. A három lány Tünde, Tímea és Andrea volt. Pándy elcsábította az asszonyt, s volt férje szerint lényegében megszöktette Belgiumba.

Az eltűnések 1986-ban kezdődtek, ekkor második felesége, Edit és az akkor 13 éves gyermeke, Andrea tűnt el. Pándy azt mondta Edit szerelmének, hogy Németországba mentek. 1988-ban volt felesége és fia tűnt el. Pándy először azt mondta, hogy Franciaországba, később hogy Dél-Amerikába utaztak. Végül miután Ágnest gyermekeivel elküldte nyaralni, Tündének is nyoma veszett. Pándy azt mondta, kidobta őt a házából.

Pándy 1997-ben bukott le, amikor Ágnes féltékenységből mindent elmondott a rendőröknek, Pándy ugyanis másik saját, 16 éves lányára vetett szemet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik