Nagyvilág

Skizofréniás rohama volt a Mandela-temetés (ál)jeltolmácsának

Obama Mandela búcsúztatásán (barack obama, dél-afrika, nelson mandela temetése, )
Obama Mandela búcsúztatásán (barack obama, dél-afrika, nelson mandela temetése, )

A zavarodott férfi karnyújtásnyira állt a legfontosabb szereplőktől.

Hangokat hallott és hallucinált saját bevallása szerint az a jelnyelvi tolmács, aki az eredeti szövegtől teljesen eltérő, összefüggéstelen szavakat közvetített Nelson Mandela, egykori dél-afrikai elnök keddi búcsúztató ceremóniáján a siket és nagyothalló nézőknek – írja a BBC.

A műsor után a hallássérült emberek ezrei reklamáltak és vádolták csalással a jelnyelvi tolmácsot, mert teljesen rosszul fordított.

Thamsanqa Jantjie, a 34 éves jeltolmács azzal védekezett, hogy nem tehet a dologról, a skizofréniás betegsége miatt fellépő hallucinációk miatt nem a megfelelő szöveget tolmácsolta.

A férfi az SA Interpreters (Dél Afrikai Tolmácsok) nevű cég alkalmazottja, aki tudása és tapasztalata miatt kapta a feladatot, hogy Mandela búcsúceremóniáján a pulpitus mellett olyan kulcsszemélyek beszédeit tolmácsolja, mint Barack Obama, amerikai elnök vagy az elhunyt unokái.

Egy helyi lapnak nyilatkozva a férfi azt mondta nagyon sajnálja a történteket, de nem tehetett semmit, nem sokkal később egy rádiónak már úgy nyilatkozott, hogy alapvetően nagyon elégedett a szereplésével, úgy érzi a lehető legjobban oldotta meg a szituációt.

Az eseményt közösen szervező dél-afrikai kormány, illetve a vezető párt az ANC (African National Congress) képviselői azt ígérték, ki fogják vizsgálni az ügyet és a jövőben minden körülmények között meg fogják védeni a sérült emberek jogait.

Olvasói sztorik