Nagyvilág

Elviselhetetlen chiliszag miatt perel egy kisváros

Az amerikai Irwindale lakóinak elegük lett abból a város mellett épült gyárból, ahol Amerika egyik legkedveltebb chiliszószát gyártják.

A lakók már elviselhetetlennek tartják a városban terjengő csípős jalapeño paprika és a fokhagyma szagát, sokan krónikus fejfájásra is panaszkodnak emiatt – írja az Euronews. A város vezetői arra kérték a bíróságot, hogy a vizsgálat idejére szüntessék be a gyár működését.

A Huy Fong Amerika egyik legkedveltebb csípős szószát gyártja, a tavalyi évben a még csak 10 százalékos kihasználtsággal működtek, idén azonban elérték az ötven százalékot is. „Gyerekek és idősek is panaszkodnak, hogy sokszor nem tudnak kimenni még a kertbe sem” – panaszkodott a polgármester.

A Sriacha szósz gyártója elmondta, hogy újabb filtereket szereltek a gyár kéményeire, de ezek csak a kiáramló szag 90 százalékát tudják szűrni. A város vezetése egyeztetett egy mérnökkel is, aki elmondta, van lehetőség arra, hogy a gyár a száz százalékot is tudja szűrni, ez azonban hatszázezer dollárba kerülne, átszámítva nagyjából százharminc millió forint.

A Huy Fong naponta kétszázezer üveg szószt készít, a városban található üzem a cég második gyára, amit a hatalmas kereslet miatt nyitottak tavaly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik