Nagyvilág

Minden hetedik ember a Földön kisebbségben él

romák (romák)
romák (romák)

A kisebbségek és az őslakos népek egészségi állapota rosszabb az átlagnál, és a számukra hozzáférhető egészségügyi ellátás minősége sem megfelelő - közölte a Minority Rights Group International (MRG) az MTI-vel annak kapcsán, hogy az ENSZ a millenniumi fejlesztési célok folytatására készül.

A kisebbségek jogaiért küzdő nemzetközi csoport közleményében idézte Carl Soderberghet, az MRG kommunikációs igazgatóját, aki úgy véli, az őslakos népek és a kisebbségek az élet több területén gyakran szembesülnek kirekesztéssel, például a vízhez és a higiénikus környezethez való hozzáférésben, továbbá az oktatásban és a foglalkoztatásban. Az egészségügyben különösen jelentős a kirekesztés és az egyenlőtlenség ezeknél a csoportoknál.

Az MRG szerint etnikai, vallási, nyelvi és kulturális háttértől függetlenül mindenkinek biztosítani kellene a jogot a megfelelő ellátáshoz és az egészséges élethez. Az egészséghez való jog a legalapvetőbb jog, hiszen ez a túléléshez való jog – fogalmazott Carl Soderbergh.

Gyermekágyi halálozás, csonkítás, korai házasság

A szervezet éves jelentése szerint Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában a gyermekágyi halálozás aránya általában sokkal magasabb az őslakos és a kisebbségi közösségek körében, különösen vidéken. Kelet-Afrikában a kirekesztett közösségekben élő nőknél és a lányoknál, akiknek olyan problémákkal kell szembesülniük, mint a női nemi szerv megcsonkítása és a korai házasság, magas a szülés utáni fistula veszélye, amikor túlhordott terhesség vagy vetélés következtében a szülőcsatorna kilyukad – írták.

Arra is kitértek, hogy Guatemalában az őslakos gyermekek körében 20 százalékkal nagyobb az alultápláltság mértéke, mint spanyol ajkú társaiknál, miközben Európában a roma gyermekeknél magasabb a csecsemők halálozási aránya is. Újabb példaként hozták, hogy Tanzániában a HIV/AIDS ellen indított országos kampány csak a legelterjedtebb szuahéli nyelven folyt.

Csak közösen megy

A jelentésben az MRG ajánlásokat tett annak biztosítására, hogy a kisebbségek és az őslakos népek hozzáférhessenek az életmentő egészségügyi szolgáltatásokhoz, és bevonják őket a helyi egészségügyi kezdeményezések megvalósításába. A 2015 utáni fejlesztési célok kialakításában az ENSZ Közgyűlésének mindenképpen számításba kell vennie a kisebbségek és az őslakos közösségek szempontjait – hangsúlyozták.

A szervezet kiemelte: az ENSZ becslése szerint a világon 370 millió ember tartozik valamilyen őslakos csoporthoz, és még többen vannak, akik valamilyen etnikai, vallási vagy nyelvi kisebbséghez tartoznak. Több mint 900 millió ember, tehát a világon minden hetedik ember olyan csoportnak a tagja, amelyet hovatartozása miatt hátrány ér – tették hozzá.

A Minority Rights Group International az etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek és őslakosok jogaiért küzdő nem kormányzati szervezet. Több mint 150 partnerszervezete mintegy 50 országban tevékenykedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik