Belföld

A jogállam szolgáltasson igazságot, és védje meg az ártatlanokat!

„Kedves Barátaim! Bándy Kata esete, meggyilkolása szörnyű, embertelen cselekedet, mint ahogy a mai győri gyilkosság is, és valamennyi eset, amelyben egy emberi életet oltanak ki” – így kezdi a Facebook-on megjelent nyílt levelét Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, aki mély megdöbbenését és együttérzését fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A Bándy Kata halála körül keltett etnikai „hisztéria” miatt Setét Jenő a sajtó egyes munkatársait és a sokszor felelőtlen politikusokat okolja. Mint írja: ezek az emberek megfeledkeznek arról, „hogy Bándy Katának voltak roma munkatársai, barátai, ügyfelei, akik kedvelték, tisztelték őt, így elvesztése számukra is fájdalom és veszteség.

Elfelejtkeznek arról, hogy nagyon sok roma ember e helyzetben együtt érez a családdal, ami a roma facebook-csoportok bejegyzéseiből is nyomon követhető. A sok esetben névtelenségbe burkolózó médiamunkások ugyanakkor elhárítanak minden felelősséget, pedig múlhatatlan és jelentős teljesítményük van abban, hogy a különböző bűnesetek etnikai feszültségekké alakuljanak át.

A politikusok felelőssége pedig abban áll, hogy elejét vegyék vagy megfékezzék mind a bűnesetek számát, mind az etnikai feszültségek kiéleződését, és érvényt szerezzenek a jogállami normáknak mindkét esetben.”

A Hír24 a levél kapcsán megkereste Setét Jenőt, aki elmondta: a szélsőjobb rendszeresen és tendenciózusan olyan bűncselekményekre mozdul rá, ahol romák az elkövetők. A módszer minden esetben ugyanaz: egy bűncselekményből etnikai ügyet kreálnak, aminek eredményeképpen a többségi társadalomban csökken az együttérzés az adott kisebbséggel, a kisebbségi közösségekben pedig  nő a kiszolgáltatottság érzése.

„Ráadásul a sajtóban csak akkor merül fel egy bűntett elkövetőjének etnikai hovatartozása, ha az illető cigány, vagy ezt gondolják róla. Ez tarthatatlan – mondta Setét Jenő. – Ha igaz az az állítás, amit a levelemben is megfogalmaztam, hogy egyetlen nem roma sem felelős a szintén nem roma szomszédja vagy más nem roma emberek bűneiért, úgy igaznak kell lennie annak is, hogy egyetlen roma ember sem felelős egy másik roma ember bűncselekményéért. Bándy Katát nem a cigányok ölték meg, hanem egyvalaki, és aki tette, az maga felel a tetteiért. A kollektív felelősség az emberellenes rendszerek sajátja.”


Fotó: MTI / Kallos Bea

Arra a kérdésre, hogy a Bándy-ügy után nem tart-e újabb pogromoktól, a polgárjogi aktivista azt mondta: nem tehet mást, mint hogy foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy a jogállamot közösen kell működtetnünk. „Ehhez kell igazítanunk az életünket; ha valaki bűntettet követ el, bűnhődjön, de a jogállam kötelessége megvédeni azokat, akik nem követtek el semmit. Tartozzanak bármely kisebbséghez vagy társadalmi csoporthoz.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik