Nagyvilág

Félmillió liter gázolaj ömlött a Manilai-öbölbe

Félmillió liter gázolaj ömölhetett a Fülöp-szigetek északi részének legforgalmasabb vízi útvonalaként szolgáló Manilai-öbölbe csütörtökön, ami környezeti és egészségügyi problémákat vet fel - jelentette pénteken a helyi sajtó.

A Rappler nevű helyi hírportál a Fülöp-szigeteki parti őrség jelentését idézte, amely szerint a kiömlő olaj Cavite tartomány tengerparti települései közül tizenkettőt is érint. Félő, hogy veszélybe kerül a helyi lakosok megélhetése, ugyanis az olaj szivárgása még mindig nem állt meg.

Fotó: AFP

“Olajból felszálló füst okozta légzési nehézségekkel kerültek többen is kórházba” – idézte a hírportál Joel Garciát, a parti őrség környezetvédelmi parancsnokát. A hatóságok még vizsgálják, honnan ered az olajszivárgás, egyes hírek szerint a Petron Fülöp-szigeteki olajipari vállalat MV Makisig nevű tankeréből ömlött olaj a tengerbe.

A Philippine Daily Inquirer című napilap információi szerint a főváros, Manila mintegy 20 kilométeres partszakaszát érinti a szennyeződés, és a 300 négyzetkilométeres olajfolt az öböl bejárata felé úszik. Számos korallzátony olajiszappal szennyeződött, és halászok arról számoltak be, hogy az olaj a halak kopoltyúira ragadva fulladásukat okozza. A parti őrség és az önkormányzat nagy erőkkel dolgozik a szivárgás megállításán.

A Manila-környéki vizek régóta veszélyesek. 1987-ben arrafelé történt a békeidőben bekövetkezett legtöbb halálos áldozattal járó hajóbaleset, amikor az MV Doña Paz elnevezésű komp összeütközött az MT Vector nevű olajszállító tankerrel. A becslések szerint a halottak száma elérte a 4375-öt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik