Nagyvilág

Snowden maradna Moszkvában

Snowden(210x140)(1).jpg (Snowden)
Snowden(210x140)(1).jpg (Snowden)

Politikai menedékjogot kér Oroszországtól. A Time magazin szerint már "kezelésbe vette" az orosz titkosszolgálat.

Az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtését kiszivárogtató, az Egyesült Államokban hazaárulással vádolt informatikus a moszkvai Seremetyevo nemzetközi repülőtéren jelentette be, hogy politikai menedékjogot kér Oroszországtól. Edward Snowden nemzetközi és orosz jogvédő szervezetek képviselőivel és neves orosz jogászokkal tartott zártkörű megbeszélést a repülőtéren.

A komoly biztonsági intézkedések közepette, de a sajtótól elzárt tranzitzónában rendezett találkozón részt vett Vlagyimir Lukin, az orosz törvényhozás mellett működő emberi jogi biztos, aki szerint a moszkvai repülőtéren 19. napja dokumentumok nélkül tartózkodó informatikus gyakorlatilag menekültként kezelendő.

Az amerikai titkos adatgyűjtési botrány kirobbantóját már nyilván “kezelésbe vette” az orosz titkosszolgálat – írta előzőleg volt orosz kémekre és biztonsági szakértőkre hivatkozva a Time. Az amerikai magazin szerint Edward Snowdent egy időre kivonták a forgalomból az oroszok, akiknek megvannak az eszközeik arra, hogy megoldják az égen-földön keresett amerikai informatikus nyelvét.

Fotó: MTI/AP/Szergej Gric

Snowden a hivatalos verzió szerint harmadik hete a moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitvárójában tartózkodik, ott várja, hogy továbbutazhasson egy harmadik országba, amelyik menedéket nyújt neki. A Time által megszólaltatott biztonsági szakértők szerint a Kreml tőle várja az amerikai felderítő szolgálatok működéséről szóló fontos információkat.

„Kétségtelen, hogy egy ilyen bennfentes értesülésekkel rendelkező személy kivételes fogás lenne” – mondta a Time-nak Mihail Ljubimov, aki 20 évig dolgozott a volt szovjet titkosszolgálatnak, a KGB-nek. “Nagyon fontos információk birtokában van” – tette hozzá a szakértő, aki a 70-es években a Nagy-Britannia és a skandináv államok elleni hírszerzést irányította Moszkvából.

Az amerikai informatikus támogatói és saját maga szerint Snowden nemes célból lett kiszivárogtató, nem azért, hogy a titkos amerikai lehallgatási programok részleteit kiszolgáltassa az ellenségnek, a kínaiaknak vagy az oroszoknak. Oleg Gorgyijevszkij, a KGB egykori ezredese azt mondta: Snowdennek olyan szereket adnak, amelyek megoldják a nyelvét.

A három évtizede londoni száműzetésben élő egykori orosz kém, akiből a KGB annak idején különféle eszközökkel igyekezett információkat kiszedni, azt mondta, saját tapasztalatból tudja, sokféle kábítószert használhat az orosz titkosszolgálat, hogy elérje célját. KGB-s kollégái annak idején olyan szereket adtak neki, amelyektől “úgy dalolt, mint a pacsirta”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik