Nagyvilág

Kommunista terroristák robbantottak a török-szír határon

Robbantás Törökországban (törökország, robbantás, )
Robbantás Törökországban (törökország, robbantás, )

Egy török szélsőbaloldali csoport tagjai hajtották végre a szíriai határ török oldalán, Reyhanli városában történt kettős pokolgépes merényletet - jelentette hétfőn a török média. Azért a szír kapcsolatot sem zárják ki.

A terrorcselekmény kapcsán őrizetbe vett kilenc gyanúsított a híradások szerint egyaránt tagja a Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) elnevezésű szervezetnek, amely egy szakadár csoportja a hasonló nevű Török Népfelszabadító Párt-Frontnak (THKP-C).

A délkelet-törökországi Reyhanliban – amely alig 50 kilométerre nyugatra fekszik a szíriai polgárháborús harcok egyik központjának számító Aleppótól – autóba rejtett pokolgépek robbantak szombaton, legkevesebb 46 ember halálát és mintegy 140 sebesülését okozva.

Törökök voltak

Besir Atalay miniszterelnök-helyettes vasárnapi közlése szerint a kilenc letartóztatott mindegyike török állampolgár, s részben beismerték a tettüket. A török kormány ugyanakkor azzal vádolja őket, hogy tettüket a szíriai titkosszolgálatokkal egyeztetve követték el. Damaszkusz visszautasította a vádat, hogy köze lenne a terrorcselekményhez.

A szélsőbaloldali DHKP-C számos gyújtogatásos és robbantásos merényletet, valamint gyilkosságot hajtott már végre Törökországban. Legutóbb, idén februárban a csoport egy öngyilkos merénylője az Egyesült Államok ankarai nagykövetségénél robbantott, magával rántva a halálba a képviselet egyik török biztonsági őrét.

A DHKP-C meghirdetett célja, hogy forradalom útján megdöntse és felszámolja Törökország jelenlegi kormányzati rendszerét, s helyette marxista-leninista irányzatú kommunista rendszert hozzon létre.

Folyamatos robbantások

A szír-török határövezetben számos alkalommal folytak heves harcok a szíriai felkelők és a kormánykatonák között. Februárban autóba rejtett pokolgép robbant az egyik határátkelőhelyen, Idlibnél, amely 14 személy halálát okozta. A török belügyminiszter szerint a szíriai titkosszolgálatoknak és a katonaságnak is köze volt a robbantáshoz.

Szintén februárban robbant bomba a Bab al-Hawa határállomáson. A merényletet senki nem vállalta magára, egy szír ellenzéki csoport azonban a damaszkuszi kormányt vádolta meg. Az áldozatok főleg szírek voltak, akik azért várakoztak a határon, hogy átjussanak Törökországba.

Szíria és Törökország között akkor mérgesedett el a helyzet, amikor Szíriából indított rakéták a török oldalon csapódtak be, és ezzel arra sarkallták Németországot, Hollandiát és az Egyesült Államokat, hogy egyenként két-két üteg Patriot légvédelmi rakétát küldjenek Törökországba, NATO-szövetségesük védelmére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik