Nagyvilág

A világ 100 legbefolyásosabb embere

Száz ember, akit nem fognak elfelejteni.

Idén összesen hétféle címlappal jelent meg a Time amerikai hetilap listája a világ száz legbefolyásosabb emberéről: az egyiken a tálibok által meglőtt, tanulni vágyó pakisztáni kislány, a másikon a zenész-vállalkozó Jay-Z, a harmadikon Jennifer Lawrence színésznő, aki az Oscar-díjátadáson belepirult Jack Nicholson gratulációjába, a negyediken Rand Paul texasi szenátor, akinek nagy rajongója Sarah Palin, az ötödiken Elon Musk, a SpaceX alapítója, aki a világűr és a zöld energia meghódításáról álmodik, a hatodikon Li Na kínai teniszbajnok, a hetediken Aamir Khan, a filantróp bollywoodi sztár.

A száz befolyásos embert a Time stábja válogatja össze immár tíz éve. A listán politikusok, vállalkozók, művészek, tudósok, jogászok és más érdekes, nagyhatású – de nem feltétlenül nagy hatalmú vagy gazdag – emberek szerepelnek. És igazából éppen ez a lista legelgondolkodtatóbb része. Van volt katona, aki a hazatérő veteránokat segíti. Van a világot végigpartizó ötletember. Van rákkutató, AIDS-kutató.

Lehet, hogy nincs pénzük, nincs hatalmuk és még csak nem is elnökök Chanelbe burkolt feleségei (bár közülük is van nem egy a listán). Ám ha félretesszük egy pillanatra pénzimádó materializmusunkat, látjuk: nekik sikerült az, amit sokan jelölnek meg életcéljukként, ha nagyon sarokba szorítjuk őket. Valamiféle nyomot hagytak a világon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik