Nagyvilág

Magyarról tépték le a kokárdát Ungváron

kokárda (kokárda, )
kokárda (kokárda, )

A konzul sajnálkozik, az eset példa nélküli.

Magyarország ungvári főkonzulátusa sajnálattal és megdöbbenéssel értesült arról, hogy Ungváron két incidens is ért magyar állampolgárokat az elmúlt hét végén, miközben a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából tartott kárpátaljai rendezvények mindenütt rendben lezajlottak – jelentette ki Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulátusának vezetője.

A nemzeti ünnepre odalátogató magyarokról letépték a kokárdát. Mindkét incidens Ungváron történt – közölte a főkonzul, megjegyezve, hogy az egyik esetről tudott a főkonzulátus, s meg is adott minden segítséget a bajba jutott személyeknek, míg a másik incidensről tájékozódnia kellett a diplomáciai kirendeltségnek.

A főkonzul elmondta, eddig nem volt példa arra, hogy magyar állampolgárokat inzultáltak volna Kárpátalján.

Mivel az incidensekben a „Határtalanul!” programban részt vevő diákok és tanárok voltak érintettek, Bacskai minden érintett csoportot arra kér, hogy Kárpátaljára történő utazása előtt jelentkezzen be Magyarország ungvári főkonzulátusán vagy beregszászi konzulátusán.

A főkonzul közölte: a diplomáciai kirendeltség mindkét esetről rendőrségi bejelentést tett, kérve az ügyek kivizsgálását. Hozzáfűzte, hogy szóban tájékoztatta Viktor Pogorelovot, Ungvár polgármesterét és Kárpátalja megye kormányzóhelyettesét, akik elítélték a magyar állampolgárokat ért incidenseket.

Az ukrán Szvoboda elzárkózik az ungvári magyarveréstől

A szélsőjobboldali Szvoboda párt közleménye szerint minden valós alapot nélkülöznek azok a magyar sajtóhírek, melyek szerint az emberein magyarországi gyerekekből álló turistacsoportokat támadtak volna meg szombaton Ungváron. Az ukrán parlamenti párt állítása szerint a hír valótlan, ők ugyanis azon szombaton, híveikkel együtt éppen Huszt közelében tartottak megemlékezést, azaz aligha tartózkodhattak aznap Ungváron.

Mindazonáltal kijelentik, hogy ezen a gyásznapon bármilyen magyar kokárdás, zászlós kárpátaljai felvonulást provokációként, illetve az ukrán nemzettel szembeni tiszteletlen megnyilvánulásként minősítenek, ami rossz fényt vet a két ország közötti jószomszédi viszonyra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik