Nagyvilág

13+1 meglepő tény az új pápáról

ferenc pápa (ferenc pápa)
ferenc pápa (ferenc pápa)

Szeret busszal utazni, és a San Lorenzo FC a kedvenc focicsapata az új katolikus egyházfőnek, aki igazából nem is I. Ferenc.

Szerda este dűlőre jutott a vatikáni konklávé, és megválasztották a történelem 266. pápáját, XVI. Benedek utódját. A katolikus egyház első embere az argentin Jorge Mario Bergoglio lett, aki az első hírekkel szemben nem I. Ferenc, hanem Ferenc néven fogja betölteni tisztségét. A vatikáni állásfoglalás szerint ugyanis majd akkor lesz indokolt I. Ferencnek nevezni, ha lesz II. Ferenc is. Íme néhány érdekesség az új egyházfőről:

1. Több mint ötven éve egy működő tüdővel él. Fiatal korában ugyanis egy fertőzés következtében el kellett távolítani az egyik tüdőlebenyét.

2. Legszívesebben busszal utazik, és alapvetően az egyszerűség híve

3. Egy olasz vasúti munkás gyermekeként látta meg a napvilágot.

4. Eredetileg vegyésznek készült.

5. Folyékonyan beszél három nyelven: olaszul, spanyolul és németül is.

6. Társszerzője a Sobre el Cielo y la Tierra (magyarul: A mennyben és a földön) című spanyol nyelvű könyvnek.

7. Ő a modern kor első, nem európai katolikus egyházfője.

8. Egészen mostanáig egy aprócska lakásban élt, igen puritán körülmények között.

9. Elutasítja a homoszexuális párok örökbefogadását, mert úgy véli, az diszkrimináció a gyerekekkel szemben. Az óvszerhasználatot viszont elfogadhatónak tartja, mivel megóvhat a fertőzésektől.

10. Bár konzervatív nézeteket vall, kritizálja azokat a papokat, akik nem hajlandóak megkeresztelni az egyedülálló anyák gyermekeit.

11. 2001-ben megmosta és megcsókolta több AIDS-beteg lábát egy kórházban.

12. Argentin híveinek azt mondta, ne utazzanak Rómába azért, hogy őt ünnepeljék, ha esetleg megválasztják. Az útiköltség árát inkább adják a szegényeknek.

13. Úgy tudni, már a 2005-ös pápaválasztáson is jól szerepelt. Ő kapta a második legtöbb szavazatot a bíborosoktól.


Fotó: AFP / Giuseppe Cacace

13+1: Nem tudunk elmenni szó nélkül amellett a tény mellett sem, hogy Ferenc pápa nagy rajongója a futballnak. Kedvenc csapata a argentin San Lorenzo FC. A klub honlapjára rögtön a pápaválasztás után ki is került az örömhír.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik