Nagyvilág

Berlusconi: “ringbe lépek, hogy győzzek”

Hónapokig tartó bizonytalanságnak véget vetve Silvio Berlusconi szombaton hivatalosan bejelentette, hogy miniszterelnök-jelöltként indulni kíván a parlamenti választásokon.

“A ringbe lépek, hogy győzzek” – jelentette ki újságíróknak a 76 éves politikus az AC Milan futballklub edzőpályáján. Hozzátette, hogy “felelősségtudatból” döntött így, Olaszország javát szem előtt tartva. Berlusconi saját pártjának, a Szabadság Népének (PdL) erős ellenállása dacára jelentette be, hogy kész vállalni a miniszterelnök-jelöltséget a választási kampányban. Indoklása szerint hívei ostromolják, hogy ismét induljon a választásokon.

A valaha erős jobbközép párt a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint 14-16 százalékra esett vissza, és ezzel a harmadik helyen áll a pártok rangsorában.

Berlusconi két nappal azután jelentette be visszatérését, hogy pártja megvonta bizalmát a Mario Monti vezette szakértői kormánytól, bizonytalanná téve ezzel a kormány munkájának folytatását. Ugyanakkor közölte, hogy a PdL megszavazza a Monti-kormány által javasolt törvényeket, ideértve a jövő évi költségvetést. Jelezte azt is, elfogadhatónak tartja a parlamenti választások március 10-i dátumát, ami azért szintén azt vetíti előre, hogy nem áll küszöbön a Monti-kormány összeomlása.

Berlusconi eddig háromszor töltötte be a miniszterelnöki tisztséget. Több mint egy éve, 2011 novemberében mondott le, amikor Olaszország egy görög-mintájú adósságválság peremére jutott, ő maga pedig szexbotrányba keveredett.

Bár az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága továbbra is küzd a gazdasági válsággal, Mario Monti és az általa vezetett szakértői kormány megnyugtatta a pénzpiacokat, és német és olasz államkötvények hozama közötti különbség egy év alatt a felére csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik