Nagyvilág

Börtönt kapott Berlusconi

Négy év börtönbüntetésre ítélték a volt olasz miniszterelnököt adócsalás miatt.

Az elsőfokú ítélet szerint Silivio Berlusconit a börtönbüntetés mellett öt évre eltiltották a közhivataloktól, és 10 millió euró bírságot is kell fizetnie. A Mediaset néven ismert perben az ügyészség azzal vádolta Berlusconit, hogy cége az Egyesült Államokban 470 millió dollár értékben vásárolt amerikai televíziós sorozatokat off-shore cégeken keresztül. A szerződésekben azonban hamis összeget tüntetett föl, hogy elkerülje az Olaszországban fizetendő adót.

Berlusconi mellett az amerikai Frank Agrama producert három évre ítélték, a Mediaset, Berlusconi kereskedelmi tévétársaságának elnökét, Fedele Confalonierit felmentették.

Berlusconi nem volt jelen a pénteki tárgyaláson. Egyik televíziós nyilatkozatában röviden csak annyit mondott: “Politikai ítéletről van szó, ami hihetetlen és tűrhetetlen”. Hozzáfűzte: minden eddigi ellene indított per “politikai indíttatású volt”.

Védőügyvédje, Nicolo Ghedini úgy nyilatkozott, hogy megvárja a bíróság indoklását. Az elsőfokú ítélet ellen várhatóan fellebbezéssel fog élni a korábbi miniszterelnök, aki ellen több bírósági eljárás zajlott az utóbbi években. Ez a per az első, amelyben elmarasztaló ítélet született.

Berlusconi egyébként tegnap hivatalosan bejelentette, hogy távozik az aktív politikából. Az Il Giornale napilapban közölte azt is, hogy december 16-át jelölte meg pártja, a Szabadság Népe (PdL) miniszterelnök-jelöltjének a megválasztására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik