Nagyvilág

Az orgiázó Papi nem hátrál

berlusconi (berlusconi)
berlusconi (berlusconi)

Az adócsalásért börtönbüntetésre ítélt Silvio Berlusconi bejelentette, a politika színpadán kíván maradni. Úgy tűnik, mégsem tart igényt a Kontiki Bár sanzonénekesi állására.

A volt olasz miniszterelnök váratlannak, hihetetlennek és tűrhetetlennek nevezte a vele szembeni ítéletet. „Ezer bíró foglalkozott már velem és vállalkozói csoportommal. Olaszország nem demokrácia, hanem az ügyészek diktatúrája” – hangsúlyozta Berlusconi, abszurdnak nevezve a négyéves börtönbüntetését, amely ténylegesen egy évre csökken a 2006-ban elfogadott amnesztiatörvény miatt.

Fotó: AFP

Tisztogatni akar

A 76 éves politikus ugyan megerősítette korábbi elhatározását, miszerint nem jelöli magát miniszterelnöknek, ám ugyanakkor megváltoztatta korábbi terveit. Így a négyszeres olasz kormányfő ahelyett, hogy alapítványa munkájával és a Milan csapatával foglalkozna, – vagy éppenséggel lecsapna a korábban felkínált sanzonénekesi állásra – ideje nagy részét ismét hazájának szenteli. Berlusconi szerint ugyanis az olasz igazságszolgáltatásra alaposan ráfér az átalakítás.

Az mindenesetre tény, hogy a „bungabungázó” Papi személye senkit sem hagy közömbösen. Olaszország leggazdagabb embere, aki csaknem tíz évet töltött a miniszterelnöki székben, több mint két évtizede uralja és megosztja az olasz közéletet. Magyar Péter külpolitikai újságíró – aki a Berlusconi – Pénz, hatalom, botrányok című könyvében végigkíséri a politikus egész életpályáját – így ír róla: „Egy új kor nyílt meg vele, a televíziókra, a tömegtájékoztatásra épülő populizmusé, amely nem a tényekkel, eredményekkel operál, hanem azzal, hogy kialakít magáról egy bizonyos képet, és elfogadtat az emberekkel megvalósíthatatlan ígéreteket. (…) Berlusconi ilyenformán egy posztmodern kor embere és megtestesítője, akinek azóta számos követője akadt Európában”.

Sokáig nem találtak fogást rajta

A politikust tucatnyi ügyben minősítették gyanúsítottá, más ügyekben vádlottá is, sokszor kellett megjelennie a bíróság előtt. Állandó harcban állt az igazságszolgáltatással, ám jogerős ítélet csak most született a terhére. Többek között azért nem ítélték el mostanáig a számtalan büntetőperei egyikében sem, mert személyre szabott törvényekkel gátolta az eljárások lefolytatását, vagy éppenséggel átminősítette a megállapított bűncselekményt.

Fotó: AFP

Annyi bírósági ügye, büntetőpere és eljárása egyetlen politikusnak sem volt még Olaszországban, mint a Papinak, de másutt sem Európában vagy a fejlett világban. “Bármelyik ügy, már maga a gyanúsítás vagy vád alá helyezés elegendő lett volna ahhoz, hogy Nagy-Britanniában vagy Németországban egy vezető politikus lemondásra kényszerüljön” – jegyezte meg könyvében Magyar. Berlusconi viszont mindvégig makacsul kitartott azon állítása mellett, hogy a bíróságok politikai céllal üldözik őt. Sőt a pénteki ítéletet követően sem habozott azonnal politikai döntésnek minősíteni.

A „nép nyelvén” beszélt

S miben rejlik a titka, hogy többször is beülhetett a miniszterelnöki székbe, s akár még ma is képes lenne arra, hogy magával ragadja az olaszokat? Mint ahogy Magyar Péter jellemezte, Berlusconi – aki a Der Spiegel című német lap szerint még Orbán Viktornál is veszélyesebb – hihetetlen önbizalmával, kitartó igyekezetével és találékonyságával vált nyerővé az olasz politikai életben, a nőügyei pedig végigkísérték a pályáján. Tévécsatornái révén széles választói támogatást tudott szerezni, nemcsak azzal, hogy a politikáról beszélt, hanem azzal is, ahogy a politikáról nem beszélt. Hatalmas meggyőződéssel és meggyőző erővel hangoztatott teljesen hamis állításokat is. A különlegessége és tehetsége révén pedig még az elleni szóló tényeket is képes volt mindig a maga javára fordítani. “A vállalkozói pályája csúcsán a futball révén érthette meg, hogy az embereknek elegük van a hagyományos politikából, politikusokból, s ő maga pedig sikeresen állíthat alternatívát a hitelüket vesztett politikusokkal szemben” – emelte ki az olasz politikusról a Berlusconi-kötet szerzője.

Fotó: AFP

Médiacézárként a kortársainál hamarabb ismerte fel a kereskedelmi televíziózásban rejlő óriási lehetőségeket, amelyek 40 évvel ezelőtt Európában még nem terjedtek el úgy, mint ma. Arról viszont, hogy a cégbirodalmát maffiakapcsolatok gyanúja lengte körül, a közvélemény sokáig alig vett tudomást. Az intenzív szexuális életről sugallt kép pedig része volt a népszerűségre törekvésnek, egyaránt alkalmasnak tűnt férfi vagy női választók megnyerésére.

Az viszont egyelőre kérdés, hogy a „latin szeretőként” tetszelgő politikus pontosan milyen további szerepet szán magának a jelenlegi – mondhatni kaotikus – politikai életben. A legfrissebb felmérések szerint ugyanis, ha most lennének Olaszországban a választások, egyetlen párt sem lenne képes egyedül kormányt alakítani. Az olaszok körében ugyanis teljes bizonytalanság uralkodik fél évvel a jövő tavaszi parlamenti választások előtt.

Silvio Berlusconi életéről, karrierjéről, politikai pályájáról, nőügyeiről és botrányairól bővebben Magyar Péter: Berlusconi – Pénz, hatalom, botrányok című könyvében olvashat.

Itt pedig belenézhet Silvio Berlusconi háremébe>>>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik