Nagyvilág

A „kritikus sajtóra” panaszkodott Kumin az amerikaiaknak

kumin ferenc (kumin ferenc)
kumin ferenc (kumin ferenc)

A konzervatív Washington Times teret adott Kumin Ferencnek, aki a nagyon kritikus sajtóra és a nemzetközi jogvédőkre fogta, hogy rossz vélemények terjednek a magyar kormányról.

Az amerikai lap újságírója a washingtoni magyar nagykövetségen, egy minapi sajtóebéden hallgathatta meg a jellemzése szerint „lenyűgöző” címmel (nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár) rendelkező 37 éves közgazdászt, aki szerint „igencsak komoly imidzsproblémával küzd” a magyar kormány.

Kumin ezt azzal magyarázta, hogy „nap mint nap egy nagyon kritikus sajtóval küzdenek”. Arra panaszkodott, hogy a magyar riporterek, akik az amerikai újságírók többségéhez hasonlóan liberálisok, egyoldalú cikkeket írnak a kormányról és Orbán Viktorról. A külföldi tudósítók ezeket átveszik, így téves információkat terjesztenek. A kormányoldal hátrányból küzd azért, hogy elmondhassák, ők hogyan látják a dolgok állását.

A konzervatív lap idézte Szapáry György nagykövetet is, aki szerint „a narratívát olyan emberek irányítják, akik szemben állnak a kormánnyal”. Szapáry panaszkodott az új médiatörvénnyel kapcsolatos sajtóvisszhangra is, amely szerinte „nem volt fair”. A cikk nem részletezte, hogy egészen pontosan milyen gondok fogalmazódtak meg a sajtótörvénnyel kapcsolatban.

A Times megjegyezte, hogy a Human Rights Watch és más jogvédő szervezetek „azzal vádolták a Fideszt, hogy elnyomja a vallásszabadságot az új alkotmánnyal”. A lap szerzője, amelyik egy olyan országban él, ahol a vallásszabadsággal kapcsolatos törvények még a szcientológiai egyházat is engedélyezik, nem részletezte, hogy mi volt a jogvédők baja. A szerző csak Kumint és Szapáryt idézte, akik állították: a jogvédők „félreértették” az új egyházi törvényt, amellyel csak a „hamis egyházakat” akarták kiszűrni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik