Nagyvilág

Letartóztattak egy magas rangú koszovói politikust

Háborús bűntények gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték Koszovóban Fatmir Limaj magas rangú kormánypárti politikust, egykori gerillaparancsnokot és három társát.

Az Európai Unió jogi és igazságügyi missziója (EULEX) szombaton késő este tájékoztatott arról, hogy a legfelsőbb bíróságon kihallgatták a négy férfit, és harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték őket, mert alapos a gyanú, hogy elkövették a terhükre rótt súlyos bűntényeket, illetve fennáll annak a veszélye, hogy megszöknek vagy eltüntetik a bizonyítékokat.

Fatmir Limaj a Hasim Thaci miniszterelnök vezette Koszovói Demokratikus Párt (PDK) elnökhelyettese, és közlekedési miniszter volt, de korrupció miatt le kellett mondania. A népszerű politikus a koszovói háború idején a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevű gerillahadsereg egyik ismert parancsnoka volt.

Fatmir Limaj ellen először a hágai Nemzetközi Törvényszék emelt vádat háborús bűntények miatt, de sikerült tisztáznia magát, 2005-ben felmentették a vádak alól. Három évvel később azonban már Szerbia vádolta azzal, hogy az 1998-99-es koszovói háborúban társaival együtt megölt 22 szerb és albán civilt Koszovó középső részén. Ezt az esetet a Nemzetközi Törvényszék korábban nem vizsgálta.

Limaj és három társa ellen hónapokon át folyt a per Koszovóban az ügynevezett “Klecka-ügyben”. Azzal vádolták őket, hogy szerb és albán civileket kínoztak és öltek meg a Koszovó középső részén fekvő Klecka falu mellett létesített fogolytáborban. Május elején az alsófokú bíróság mindhármukat felmentette a vádak alól, de a legfelsőbb bírósághoz került az ügy, és most előzetes letartóztatásban kerültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik