Nagyvilág

A koszovói szerbek nemet mondtak Pristinára

A várt eredményt hozta a főleg szerbek lakta észak-koszovói járásokban rendezett kétnapos népszavazás.

A szerda éjjel közzétett végeredmény szerint a bő 35 ezer választójogosult 75 százaléka adta le voksát, és mindössze 69-en feleltek igennel a feltett kérdésre, hogy “elfogadja-e Ön az úgynevezett Koszovói Köztársaság Pristina által létrehozott intézményeit”.

“Polgáraink úgy döntöttek, megmutatják a nemzetközi közösségnek, az albánoknak és sajnos a belgrádi politikusok egy részének is, hogy semmilyen áron nem fogadják el, hogy az úgynevezett független Koszovó részévé váljanak” – mondta Krstimir Pantic, Mitrovica polgármestere.

Szerbiában az európai uniós csatlakozás támogatói bírálták a koszovói népszavazást. “Húszezer ember vezeti az orránál fogva egész Szerbiát” – írta a B92 független belgrádi tv-ben az egyik hozzászóló.

A szerb kormány számára kínos a népszavazás időzítése, mert szeretné elérni, hogy Szerbia – még az áprilisban esedékes parlamenti választások előtt – a március elején tartandó EU-csúcson hivatalosan megkapja az EU-tagjelölti státust, aminek a feltétele, hogy haladást érjen el a Koszovóval való viszony rendezése terén.

A koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) szerint a népszavazásnak nem lesz semmilyen jogi hatálya, mivel törvénytelenül tartják meg, és Pristina is alkotmányellenesnek tartja. A koszovói békefenntartó haderő (KFOR) pedig attól tart, hogy a térségben élő albánok provokációt látnak majd a népszavazásban, és ez tovább fokozza a feszültséget az amúgy is nyugtalan térségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik