Nagyvilág

Csúcson a görög munkanélküliség

Az európai átlag kétszeresére emelkedett a munkanélküliség Görögországban, ahol a fiatalok több mint felének nincsen állása.

A görög statisztikai hivatal, az ELSTAT csütörtöki jelentése szerint 2011 decemberében 21 százalékkal rekordot döntött a munkanélküliség az országban. Ez kétszerese az eurózóna átlagos rátájának és 41 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Különösen sanyarú a fiatalok helyzete, a 15-24 éves korosztályban decemberben első ízben haladta meg az állástalanok száma a dolgozókét, arányuk elérte az 51,1 százalékot.

Az Európai Unió és az IMF által a Görögországnak nyújtandó pénzügyi mentőcsomag feltételéül szabott költségvetési megszorítások következtében csődhullám és üzembezárások sorozata indult meg. A gazdaság 2008 óta egyötödével zsugorodott és 600 ezer állás, a munkahelyek 10 százaléka szűnt meg.

A nemzetközi hitelezők nyomására a kormány – a foglalkoztatottságot ösztönzendő – mintegy 20 százalékkal, 580 euróra csökkentette a havi bruttó minimálbért. Ezt azonban továbbra is többen sokallják, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a napokban kifogásolta, hogy ez még mindig több, mint más válság sújtotta országokban, például Spanyolországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik