Nagyvilág

A görögök milliárdokért fegyverkeztek a válság alatt

Görögország történelmének legnagyobb pénzügyi válsága kellős közepén hatalmas összegekért vásárolt fegyvereket.

Nagyjából egymilliárd euró (290 milliárd forint) értékben vásárolt fegyvereket és hadianyagokat európai partnereitől Görögország – derült ki egy szerdán Brüsszelben közzétett jelentésből.

A 2010-ről szóló összegzésből kiderül, hogy 876 millió euróval Franciaország volt Görögország legnagyobb hadiipari szállítója. Ebből csaknem 800 milliót tett ki a leszállított vadászgépek értéke. Párizs közel 60 millióért adott el Athénnak bombákat és rakétákat. A franciákat Olaszország és Hollandia követi, 53 millió euró értékű hadianyaggal. A 4. helyen áll Németország, csaknem 36 millióval – abból 24 milliót tesz ki a közelebbről nem részletezett “járművek és felszerelések” értéke.

Az Európai Unió tagállamai 2010-ben összesen 31,7 milliárd euró értékben engedélyezték fegyverek és hadiipari eszközök eladását. 2009-ben ez még 40,3 milliárdra rúgott. Tavalyelőtt a legnagyobb eladó Franciaország volt (11,1), második helyen Németország állt (4,7), őket követi Olaszország (3,2) és Nagy-Britannia (2,8 milliárd euróval).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik