Nagyvilág

Az öt százalék sem száz százalék

Egymást üthetik ki a magyar pártok a szombati szlovákiai választáson. Ha a Híd átlépi a küszöböt, akár a kormányba is meghívhatják.

A közvélemény-kutatások szerint könnyen lehet, hogy mindent visz Robert Fico nemzeti baloldali pártja, a Smer a szombati szlovákiai választásokon. A Focus közvélemény-kutató felmérése szerint 37,3 százalékon állnak, míg az eCall Slovakia már 41,1 százalékon mérte a pártot, ami 89 mandátumot jelentene a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

A Magyar Koalíció Pártját egyik cég sem prognosztizálja a bejutást jelentő 5 százalék fölé, a Bugár Béla vezette magyar-szlovák Híd/Most viszont akár 6 százalék fölé is kapaszkodhat.

Koalíciós partner lehet a Híd

Ha viszont Bugáréknak sikerül a bejutás, akár kormányzati szerephez is juthatnak. Mint Robert Fico a TASR állami hírügynökségnek adott interjújában kifejtette, kétpárti kormánykoalíció létrehozását részesítené előnyben a márciusi parlamenti választások után.

Hivatalosan a Smer ugyan nem zárja ki az együttműködés lehetőségét egy párttal sem, ám három párttal állna össze a leginkább: a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH), a szlovák politikai spektrum jobbszélén elhelyezkedő Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párttal. A felmérések alapján ugyanakkor az sem kizárható, hogy a párt egyedül is képes lesz kormányt alakítani.


Bugár Béla
Fotó: MTI / Martin Baumann

Lehet, hogy nem jut be magyar párt

„Akár az is előfordulhat, hogy egy, magyar szavazatokra számító párt sem jut be a parlamentbe” – mondta Öllös László politológus a SITA hírügynökségnek még február közepén. Ám hozzátette, ez a forgatókönyv kevéssé valószínű.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Most-Híd párt alacsony eredményei kapcsán Öllös László elmondta: a két párt eredményeinek a felmérésben kimutatott összege alacsonyabb, mint a magyar szavazók százalékos aránya Szlovákiában. Hozzátette: az előző választások előtt az összes közvélemény-kutató tévedett a magyar voksokra számító pártok feltételezett eredményeiről, ugyanis akkor azt jósolták, hogy az MKP bejut a parlamentbe, a Híd pedig nem. Végül ez fordítva történt. Leszögezte: sok olyan magyar szavazó van, aki nem árulja el valódi pártállását.

Minden verzió elképzelhető

„Azt, hogy a szlovákiai magyarok kire fognak szavazni, nehéz előre megjósolni. A népszámlálási adatok tükrében még lehangolóbb a helyzetük és a kedvük” – fogalmazott Hamberger Judit. A Magyar Külügyi Intézet Szlovákia-szakértője is azt valószínűsíti, hogy a Híd bejut, a MKP nem. „Most mindkét pártnak meg kell mérkőznie országos szinten, országos arányokban. Ezért előfordulhat az is, hogy egyik sem jut be. Bár nem sok, de némi esélye annak is van, hogy mindkettőnek sikerül átlépnie az öt százalékot, bár én ezt erősen kétlem” – mondta lapunknak Hamberger Judit.

Hozzátette: mivel a Híd azt hirdeti magáról, hogy a szlovák-magyar együttműködés pártja, ezért szlovák szavazókra is számíthat, ami a MKP-ről nem mondható el. „A MKP most arra állt rá, hogy a magyarok által lakott régiók pártja legyen. A regionális problémákkal, együttműködéssel foglalkozik. Kevésbé beszélnek a magyar etnikai szempontokról, mert látják, hogy az nem hoz elég szavazatot a konyhára” – véli a szakértő. Kiemelte ugyanakkor, hogy általánosan elmondható: nem túl nagy a választási kedv Szlovákiában, különösen sok a bizonytalan szavazó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik