Nagyvilág

Nőtt a korrupció az EU-ban

Nőtt a korrupció az Európai Unióban egy Brüsszelben szerdán nyilvánosságra hozott, átfogó közvélemény-kutatás szerint.

A friss felmérés során megkérdezettek összesen nyolc százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt év során kenőpénz fizetésére kérték őket vagy azt várták el tőlük, 47 százalék szerint pedig országában megemelkedett a korrupció az elmúlt három évben. A magyar válaszadók közül minden ötödik jelezte, hogy az előző tizenkét hónapban kapcsolatba került kenőpénzzel, és 51 százalék vélte úgy, hogy az elmúlt három évben nagyobb teret nyert a korrupció.

Az Eurobarométer-felmérés szerint a korrupció továbbra is jelentős probléma az EU országaiban. A lakosság majdnem háromnegyede (Magyarországon 96 százaléka) véli úgy, hogy a korrupció továbbra is jelentős probléma, és valamennyi kormányzati szinten jelen van.

Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos közleménye szerint “a korrupció jellege és mértéke eltérő az egyes tagállamokban, az az egész EU-ra nézve káros, hiszen csökkenti a befektetések mértékét, akadályozza a belső piac megfelelő működését, valamint negatív hatással van az államháztartásra”.

A korrupcióval kapcsolatos gazdasági költségek az EU-ban becslések szerint évi 120 milliárd eurót tesznek ki – emlékeztetett a végrehajtó testület. Cecilia Malmström, a belügyekért felelős biztos csalódottságát fejezte ki, hogy “az EU-ban a korrupció elleni küzdelem gyakorlati eredményei még mindig nem kielégítőek”.

“A korrupció olyan betegség, amely belülről rombol le egy országot, aláássa a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat, gyengíti a politikai vezetés elszámoltathatóságát, és óhatatlanul kedvez a szervezett bűnözői csoportoknak. Csak valamennyi vezető és döntéshozó akarata és elkötelezettsége révén tudjuk sikeresen felvenni a harcot a korrupció ellen” – hangoztatta a svéd biztos.

Bejelentette egyúttal, hogy a bizottság hamarosan további jogszabályokra tesz javaslatot, köztük a bűnözők vagyonának elkobzására, a közbeszerzési szabályok reformjára, pontosabb bűnügyi statisztikákra, valamint az uniós szintű, továbbfejlesztett csalásellenes politikára vonatkozóan.

Szlovákia: tízből hét párt csatlakozott a korrupció elleniegyezményhez

A csatlakozásra felszólított 10 szlovákiai politikai párt közül 7 társult a Transparency International Slovakia (TIS) nevű civilszervezet politikai korrupció elleni egyezményéhez – mondta el a szervezet szerdai sajtóértekezletén a TIS igazgatója, Gabriel Sípos.

“Az egyezményt elsőként a Magyar Koalíció Pártja írta alá” – mondta el az MTI kérdésére válaszolva Sípos. Később csatlakozott a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt, a jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata párt (SDKÚ-DS), a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS), az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek csoportosulása (OLNO) és utolsóként a 99% nevet viselő új politikai párt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik