Nagyvilág

Kikapcsolják az áramot Szerbiában

A nem közérdekű tevékenységet ellátó ipari fogyasztókat lekapcsolták az áramról Szerbiában, mert a -30 fokos hidegben nem bírnak eleget termelni az erőművek.

A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) megkezdte az ipari fogyasztók kikapcsolását a kormányrendelettel összhangban, miután a takarékosságra szólító felkérés nem hozott eredményt – írja a Vajdaság Ma. Zoran Manasijević, az EPS műszaki rendszerrel megbízott vezérigazgató-helyettesénak szavai szerint kivételezettek csak azok a vállalatok lehetnek, ahol a gyártási folyamat leállítása hosszabb időt vesz igénybe, de amint ez megtörténik, őket is kikapcsolják.

Manasijević, aki az energiahelyzetet figyelemmel kísérő stáb elnöke is egyben, azt hangsúlyozta, hogy ma reggel óta kritikus a helyzet a Kolubara medencében, amely a legnagyobb szerbiai hőerőművet, a Nikola Teslát (TENT) látja el.
“A -30 fokos hideg miatt befagytak a gépek és rendkívül nehézzé vált a szén elszállítása a hőerőműig”, emelte ki.
Az Elektrovojvodina is közölte, hogy ma megkezdte a nem közérdekű tevékenységet ellátó ipari fogyasztók kikapcsolását. Ezek a fogyasztók értesítést kapnak a kikapcsolásról vagy ahol erre lehetőség van, az áramfogyasztás minimumra korlátozásáról, mégpedig az elkövetkező 24 órán belül, áll a közleményben.

Az Elektrovojvodina felszólította az önkormányzatokat is, hogy tegyenek meg mindent az áramfogyasztás csökkentéséért.
Újvidéken mától nem világítják ki a kirakatokat, a fényreklámok is sötétek maradnak, az utcai világítást pedig 30 százalékkal csökkentik. A figyelmeztetések ellenére Újvidéken ma valószínűleg újabb rekordot dönt az áramfogyasztás, mert meghibásodás történt a városi távhőműveknél, s emiatt a város egy része fűtés nélkül maradt, a kinti hőmérséklet viszont reggel –27 fok volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik