Nagyvilág

Így tudnak ölni az épületek

A Rio de Janeiróban történt házomlás alkalmából egy összeállítással tisztelgünk a statikusok, és az építési előírások előtt.

Amikor legközelebb építkezésbe kezd, és megjelenik a statikus ellenőrizni, hogy biztosan mindent pontosan az előírások betartásával készít, jussanak eszébe az alábbi összeállításunkban szerepelő esetek, és mondjon köszönetet, ha hiányosságok miatt nemet mondana a tervekre, vagy leállítaná az építkezést. Sok helyen nem veszik komolyan az építési szabályok betartását, ami az alábbi esetekhez vezethet.

Sampoong üzletközpont , Dél-Korea, 1995, június 29

Dél-Korea legsúlyosabb békebeli katasztrófáját okozta 1995-ben a szöuli bevásárlóközpont összeomlása, amelynek több mint ötszáz halottja volt. Az eredetileg négyemeletesre tervezett, majd a már az építés közben ötemeletesre módosított épület falait és tetejét nem megfelelő minőségű betonból készítették, a tartóoszlopok átmérője az előírtnál kisebb volt, és fele annyi betonacéllal voltak megerősítve, mint kellett volna. Az épület tetőszerkezetén már a tragédia előtt két évvel repedések jelentek meg, amelyeket a rosszul beszerelt légkondicionáló berendezések okozta vibráció folyamatosan szélesített. A rossz minőséget helyi tisztségviselők korrupció tette lehetővé.

 

SAI épület, Fülöp-szigetek, 2004 július 23

A fülöp-szigeteki főváros egyik kereskedelmi negyedében álló nyolcemeletes lakó- és irodaház öt évvel az átadás után omlott össze. A tragédiában senki sem sérült meg, az épület ugyanis már az összeomlás előtt hat órával dőlni kezdett az utca felé, és a hatóságoknak sikerült lezárni és evakuálni a környéket. A katasztrófa okait vizsgáló bizottság tervezési és kivitelezési hibákat talált, főleg az alapozásnál, amihez hozzájárult a megfelelő hatósági ellenőrzés hiánya.

 

Devkrupa Chambers, India, 2011. december 13

Szúrat város gyémántkereskedelmi negyedében a szomszédos telken végzett alapozási munkálatok miatt omlott össze egy négyemeletes épület. Az építőmunkások a reggeli munkakezdéskor észlelték, hogy a több gyémántcsiszoló üzemnek is otthont adó ház dőlni kezdett. A hatóságok még megpróbálták megmenteni az épületet, de a rögtönzött megoldások nem működtek, és az ház koradélután beledőlt a vesztét okozó építkezési gödörbe. A romokat gyémántok után kutató tömeg lepte el. A balesetet újra a szabályok be nem tartása okozta.


Firdosh vendégház, India, 2007. május 10.

Az 1980-as években épített négyemeletes vendégház a reggeli órákban kezdett el dőlni a forgalmas utca felé. Az épületet a tűzoltóság kiürítette, a környéket pedig lezárták, így senki sem sérült meg, amikor a ház végleg megadta magát, és hatalmas robajjal az utcára omlott. A tragédiát a gyenge alapozás okozta, amelyre extra terhet rakott az épület tetején elhelyezett két óriáshirdetés.

 

Négyemeletes lakóház, Oroszország, 2011. augusztus 23.

A Vlagyivosztok belvárosában található négyemeletes épületet lakói rémülten nézték, ahogy szemük láttára repedések kúsznak végig a falakon. Azonnal értesítették a helyi hatóságokat, amelyeknek még időben sikerült kiüríteniük a házat, és ennek köszönhetően senki sem sérült meg, amikor a ház egyik sarka romba dőlt. A tragédiát itt nem tervezési, vagy kivitelezési hibák, hanem a karbantartás hiánya okozta.

 

Hídomlás, Egyesült Államok, 2007. augusztus 1.

A Mississippi folyó felett Minneapolis városánál átívelő kétszer négysávos híd az esti csúcsforgalom idején omlott össze. A katasztrófának 13 halálos áldozata volt, és majdnem 150-en sérültek meg. A tragédiát tervezési hibák és túlterhelés okozta, valamint a karbantartás hiányosságai: a strukturális hibákra már évekkel korábban felhívták a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik