Nagyvilág

Terjedő pánikhangulat a szlovák kórházakban

Feszültség, többezres orvoshiány és bizonytalanság uralkodik a szlovákiai kórházakban. Tizenöt helyen már szükségállapot van.

A pozsonyi kormány ezzel a döntéssel reagált arra a helyzetre, hogy a mintegy 6500 kórházi orvos egyharmada – több mint 2000 személy – szeptemberben felmondott munkáltatójának, s ennek következtében több egészségügyi intézményben december elsejétől orvoshiány fenyeget, s az intézmények nem tudják ellátni feladataikat. Az orvosok a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását – például a kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerének bevezetését – és jelentős béremelést követelnek. A kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) hetek óta tartó tárgyalásai eddig nem hoztak mindkét felet kielégítő eredményt. A jelek szerint a legfőbb probléma a bérek területén van. A kormány mintegy 300 eurós általános béremelést ajánlott az orvosoknak, de azok 707 eurót követelnek. Radicová szerint a jelenlegi válságos gazdasági helyzetben ezt a követelést a kormány nem tudja teljesíteni.

Szlovákiában nem egészen száz kórház van. A szükségállapot által érintett intézmények leginkább az ország északi részein találhatóak. A magyarok által többségében lakott dél-szlovákiai régiókban lévő kórházak nem kerültek be ebbe a csoportba. A legválságosabb helyzet Zsolna megyében alakult ki, ahol több kórházban leállították a műtéteket. A szlovákiai kórházakban kialakult feszültségeket azonban más helyeken is érzik a páciensek. Besztercebányán, Trencsénben, Pozsonyban, Kassán és más helyekről is azt jelentik, hogy elhalasztották a november végére, december elejére tervezett műtéteket, illetve korlátozták bizonyos osztályok működését.

Terjedő nyugtalanság

A kórházakban kialakult helyzet a lakosság körében is első számú beszédtéma, s terjed a nyugtalanság. A nap folyamán minden kórházban külön telefonvonalat helyeztek üzembe, amelyen megválaszolják a lakossági kérdéseket.

A kormány döntése szerint a szükségállapot nem az egész kórházakat, hanem alapvetően a veszélyeztetett osztályok orvosait érinti, akiket a vészhelyzet kihirdetése után a kórház vezetése munkavégzésre kötelezhet. A nyilvánosságra hozott információk szerint több mint 400 orvos esik bele ebbe a kategóriába. Marián Kollár, szakszervezeti vezető közölte: amint konkrét és pontos információkat kapnak, hogy mit is jelent a gyakorlatban a szükségállapot kihirdetése, illetve kiket érint, azonnal megteszik az ellenlépéseket, s készek nemzetközi fórumokhoz is fordulni.

Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter már hétfőn utasította a kórházigazgatókat, hogy orvosaiknak tegyenek ajánlatot a 300 eurós béremelésre. A kormány üléséig ezt nem sokan írták alá, illetve fogadták el. Kedd folyamán a hozzáférhető értesülések szerint a kórházakban éles viták folytak erről, s több tucatnyian elfogadták a kompromisszumot. A miniszter kapcsolatba lépett a szomszédos országok szakminiszterivel is, s kérte, hogy szükség esetén nyújtsanak segítséget.

A LOZ ismételten a kormány ajánlatának elutasítására és kitartásra szólította fel az orvosokat, s követeli Uhliarik miniszter lemondását. A helyzet gyakorlatilag áttekinthetetlen. Túrócszentmártonban, ahol a helyi egyetemi kórházban csak egy-két orvos mondott fel, hétfőn és kedden az orvosok többsége nyilatkozatot írt alá, miszerint nem vállalnak ügyeleteket, ha a kormány érvényesíti akaratát, s a veszélyeztetett kórházakból az úgymond jó kórházakba irányítja át a betegeket. “Már így is túl vagyunk terhelve. Nem tudunk többletmunkát vállalni” – olvasható a túrócszentmártoni orvosok nyilatkozatában, akik ezzel a maguk módján átálltak a tiltakozó orvosok oldalára. Ugyanakkor Szakolcán állítólag az eddig tiltakozó összes orvos elfogadta a kompromisszumot. Nagyszombatban a tiltakozó orvosok viszont bejelentették: a szükségállapot ellenére sem maradnak december elseje után munkában.

A miniszterelnök és az egészségügyi miniszter várhatóan kedden késő délután újra találkoznak az orvosi szakszervezeti vezetőkkel, hogy áttekintsék a helyzetet és megpróbáljanak megegyezni.

Szlovákiában az orvosok havi átlagbére az ügyeletekért kapott pótlék nélkül a kórházak típusától függően 800 és 1060 euró között mozog, pótlékokkal együtt az átlag 1400 és 1650 euró között van.

A közvélemény megoszlott. Gyorsfelmérések szerint azonban a megkérdezettek több mint fele elutasítja, s túlzottnak tartja az orvosok bérkövetelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik