Nagyvilág

Az orosz mozik félnek a Hodorkovszkij-filmtől

A közeledő orosz választások miatt nem akarják vetíteni a Vlagyimir Putyin kormányfő ellenlábasáról szóló dokumentumfilmet.

A Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött üzletemberről film eredetileg december 1-jétől peregne az orosz filmszínházakban, de Moszkvában például a húsz mozi közül csaknem mindegyik lefújta a vetítéseket – jelentette a Kommerszant című napilap. “Amikor alá akartuk írni a szerződéseket, kifogások merültek fel” – mondta el a lapnak Olga Papernaja, a KinoClub nevű filmforgalmazó munkatársa.

Oroszországban december 4-én tartanak parlamenti választásokat. Vlagyimir Putyin tömörülése, az Egységes Oroszország Párt óriási győzelmi reményeket táplál. A miniszterelnök és követői ellenségként tekintenek Hodorkovszkijra, a Yukos olajvállalat volt vezetőjének szabadon bocsátását szorgalmazó követelésekre pedig provokációként.

A dokumentumfilmet Moszkva mellett más városokban, így például Szentpéterváron sem vetítik majd. Cyril Tuschi német rendező dokumentumfilmje mindazonáltal szerepel a december 2-án induló Artdocfest nevű seregszemlén, amely a Kreml közelében lévő egyik moziban nyílik meg.

„Az alkotás terjesztését korábban az összes nagy filmforgalmazó elutasította félelemből” – vélekedett a rendező.

A művet, amely Oroszország egykori leggazdagabb embereiről szól, november 17-től már vetítik Németországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik