Nagyvilág

Átkeresztelik a dél-afrikai fővárost

Pretoriát legkésőbb a jövő év végén Tshwane névre keresztelik, főbb útjai pedig az apartheid elleni harc hőseinek nevét fogják viselni.

Az 1994 óta hatalmon lévő Afrikai Nemzeti Kongresszus már régóta arra készül, hogy elfogadtassa az afrikai Tshwanét, mivel a főváros jelenlegi neve az egykori búr telepesek egyik hősének, a politikus és hadvezér Andries Pretoriusnak az emlékét idézi, aki egy 1838. decemberi csatában hatalmas vereséget mért a bennszülött zuluk tízezres seregére.

A névváltoztatást 2005-ben egyszer már majdnem jóváhagyták, a hatóságok azonban a nemzeti egységre hivatkozva meghátráltak a fehér bőrű lakosság egy részének erőteljes tiltakozása láttán. A Pretoriát körülölelő, elővárosokból és más településekből álló 2,5 millió lakosú közigazgatási egységet és a várost átszelő folyót ma is Tshwanénak nevezik. A most újra beígért fővárosi névváltoztatások végrehajtásához a kormány önkénteseket toboroz.

A búrok hőseinek és az 1990-es évek elején megdöntött apartheidrendszer vezetőinek nevét viselő főútvonalakat bizonyosan átkeresztelik, de ez a sors vár Pretoria központi sugárútjára, a Church Streetre is. “A Church Streetet, a belváros leghosszabb utcáját az elsők között kell sorra venni” – jegyezte meg Kgosientso Ramokgopa polgármester. Ramokgopa egyúttal sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a jelenlegi Nelson Mandela út – amely ma egyedüliként viseli “az új Dél-Afrika” valamely híres személyiségének nevét – igen rövid. “Valójában ez a Nelson Mandela iránti tisztelet hiányáról tanúskodik” – vélekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik