Nagyvilág

A magyar turistákat nem hozzák zavarba a zavargások

Egyiptomban újra tízezrek csapnak össze a rendvédelmi erőkkel a Tahrír téren, több mint 30-an haltak meg eddig. A magyar turisták egyelőre nem zavartatják magukat.

Újból kőzápor és rendőrrohamok színterévé vált a kairói Tahrír tér, ahol az egyiptomiak februárban a közel-kelet történelmének egyik legnagyobb tüntetéssorozatával eltemették a 30 évig regnáló Mubarak-rezsimet. A kairói utcákon, ahol alig egy évvel ezelőtt még turisták tömegei korzóztak, ma még sokszor a helyiek is félve mennek ki.

A zavargások fő gócpontján, a Tahrír téren és vonzáskörzetében a rendőrök gumilövedékekkel és könnygázgránátokkal felfegyverkezve mentek neki a tüntetőknek az elmúlt pár napban eszkalálódó demonstrációkon. Nem megerősített információk szerint eddig 33 halálos áldozata van az erőszakos összecsapásoknak.

A magyar turistákat nem hatja meg

A magyar turistákat kevésbé hatották meg az elmúlt egy év egyiptomi belpolitikai turbulenciái. Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője szerint a Vörös-tenger partján fekvő üdülési célpontok jelentős távolságra esnek a fővárostól, így az ottani feszültség sem érezhető, ezen a környéken biztonságban vannak a turisták.

Az Egyiptomba irányuló magyar turistaforgalmat a szóvivő szerint egyébként is sokkal inkább piaci és nem politikai szempontok alakították az elmúlt egy évben. 2010-ben még túlméretezett kapacitásokkal zajlott az utaztatás, a válság okozta visszaeső keresletet csak 2011-re tudta igazán lereagálni a piac. “Azelőtt 8-9 charter gép indult hetente, ez mára visszaesett heti háromra” – magyarázta Molnár Judit. Ez a tendencia vélhetően folytatódik a 2012-es évben is.

Egyiptom ugyanakkor a jelentős felfordulásokkal járó átalakulás ellenére is frekventált úticél, mert árban verhetetlen. A népszerű Törökország, Horvátország, Olaszország és a gazdasági nehézségek ellenére is igen jól szereplő Görögország mellett azért maradhatott a magyar turisták kívánságlistájának elején az arab ország, mert a szóvivő szerint ár-érték arányban nincs ami veri. “Egy hét all-inclusive ellátással 5 csillagos hotelben 130-150 ezer forintért, ezzel nehezen tud versenyezni bármelyik másik célpont”. Azt viszont hozzátette, hogy november van, ami már utószezonnak számít, ez pedig meg fog látszani az utasforgalmon is.

A Külügyminisztérium felhívása egyébként csak a tüntetések és tömegmegmozdulások elkerülését ajánlja ,vagy például a rendfenntartó erőkkel való együttműködést és a rendőrök, katonák fotózásának mellőzését. Javasolják ugyanakkor azt is, hogy a konzuli védelem elősegítése céljából az Egyiptomba utazók éljenek az előzetes bejelentkezés lehetőségével

Egymillióan a hatalomátadásért

A tüntetések szervezői, a Forradalmi Ifjúság Koalíciója és az Április 6 mozgalom, akiknek jelentős szerepe volt a februári tüntetések megszervezésében is, most “Milliós Menetelés” néven a Tahrír térre hívtak mindenkit, aki a katonai vezetés hatalomátadását követeli. A legfelsőbb katonai tanácsról közben az a hír járja, hogy éppen Mohamed el-Baradei-t próbálják meg rávenni, vállalja el egy ideiglenes kormányzat vezetői tisztségét. Baradei a hírek szerint hezitál, mert kétli, hogy biztosítékokat kapna arra, hogy a kabinet tagjait ő maga választhassa ki.

A Tahrír tér környékén azután újultak ki a tüntetések, majd összecsapások, hogy az ideiglenes kormányt kijelölő katonai tanács halogatni látszik a hatalomátadás időpontját. Az egyiptomiak Mubarak bukása után már sokszor kifejezték ellenérzéseiket az ideiglenes hatalommal szemben, mondván, több Mubarak alatt is magas pozícióban lévő tag került a kormányba. Hétfőn az ideiglenes kormány a tüntetések nyomására beadta lemondását, ám a katonai tanács azt nem fogadta el. Egyes tüntetők szerint a tanácsnak nincsen értékelhető hatalma, így távozásuk nem oszt, nem szoroz.

A hadsereg Egyiptomban mindig az aktuális hatalom legfőbb támasza volt. A feltörekvő demokratikus erők helyezkedése, viszonyulása hozzá döntő fontosságú lesz az új Egyiptom létrejöttében. Éppen a fegyveres erők ilyen mértékű befolyását szeretnék az egyiptomiak elkerülni és egy átlátható, a korrupció ellen hatékonyan fellépő civil hatalmat látni Egyiptom élén. Itt azonban az egyetértés véget is ér, a továbbiakban van aki liberális-szekuláris, más mérsékelt, egyesek pedig radikális iszlamista vezetést látnának szívesen. A mostani tüntésektől mindenesetre az ország egyik legnépszerűbb politikai képződménye, a Muszlim Testvériség távol tartotta magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik