Nagyvilág

Női űrhajóst akarnak az oroszok

Az orosz űrkutatási hivatal elkötelezte magát amellett, hogy női űrhajóst küldjön a világűrbe.

A Roszkoszmosz űrkutatási hivatal nyílt válogatást hirdet meg űrhajósjelölteknek. Akiknek sikerül a felvétel, azok még mielőtt a kozmoszba repülnek, elnyerik az űrhajós rangot. Korábban csak az orbitális pályára eljutott űrhajók legénységének tagjai kapták meg ezt a rangot. A Roszkoszmosz vezetője elárulta azt is, hogy a jelenleg egyetlen női űrhajósnak, Jelena Szerovának is fel kell jutnia a világűrbe.

8 évig még biztos működik

A Nemzetközi Űrállomás december végére újra normál üzemmódban működik majd, akkor érkezik majd oda a következő legénység. December 21-re tervezik a következő Szojuz-TMA fellövését. Az űrállomás legalább 2020-ig működni fog, azután elképzelhető, hogy az óceánban süllyesztik el – jelentette ki Vlagyimir Popovkin, a hivatal igazgatója.

Korábban – a Progressz teherűrhajóval augusztusban történt baleset miatt – Oroszországban leállították az irányított repüléseket a Nemzetközi Űrállomásra, ezért annak fedélzetén most csak három és nem hat űrhajós tartózkodik.

A hétfőn felbocsátott Szojuz-TMA-22-es űrhajó Föld körüli pályán van, november 16-ra tervezett a kapcsolódása a Nemzetközi Űrállomáshoz, ahonnan 22-én tér haza a mostani legénység. Popovkin elismerte, hogy az űrrakétaprogram irányítói számára az utóbbi két nap izgalommal telt el, mivel ez volt az első felbocsátás a Progressz balesete óta, ráadásul a Nemzetközi Űrállomásra egy teljesen új űrhajósokból álló legénység indult el.

Folytatják a kutatást

Augusztus 24-én a Szojuz-U rakétahordozót a Progressz M-12M teherűrhajóval indították, de a hordozórakéta harmadik fokozatának hibája miatt az űrhajó nem jutott ki a Föld körüli pályára. A roncsok az Altáj hegységbe zuhantak le. A vizsgálat során kiderült, hogy a rakétaegység felrobbanásának az oka az üzemanyag-felhasználás csökkenése volt a gázgenerátorban az adagolócső eldugulása miatt.

“A Fobosz-Grunt sikertelensége esetén nem hagyunk fel a bolygóközi kutatással. Az új, emberi vezérlésű űrhajó az évtized végére elkészülhet. Fellövésére használhatják a Szojuz-2-es, a Zenit és az Angara rakétahordozókat” – mondta Popovkin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik