Nagyvilág

Muszlimokat gyilkoló hindu csőcseléket ítéltek el

Egy indiai bíróság 31 hindut talált bűnösnek abból a zavargó tömegből, amely kilenc éve 33 muszlimot égetett halálra.

A nyugati-indiai Gudzsarat állam különleges bírósága 42 embert mentett fel a 2002-es vallásközi zavargások közben történt gyújtogatási ügyben, és 31-et talált bűnösnek. A vádlottak egyebek mellett gyilkosság, gyilkossági kísérlet és zavargás miatt kerültek bíróság elé. Büntetésük nagyságáról később döntenek.

A gyilkosságok a 2002-ben történt gudzsarati zavargások alatt történtek. Az államban több hétig tartó, több mint ezer ember halálát követelő zavargások törtek ki, miután egy vonat elleni februári támadásban életét vesztette 60 hindu, és a történtekért muszlimokat okoltak.

A feldühödött hindu tömeg Sardapur városának muszlimok lakta részén foglalt el egy utat, majd a csőcselék elől egy házban menedéket kereső muszlimokra támadtak. Az épületet benzinnel öntötték le, majd felgyújtották. A házban 33 ember, köztük húsz nő égett halálra.

Az ügyben döntő bíróság a hinduk ellen emelt vádak közül ejtette az összeesküvést. Az ügyészség azt állította, hogy a tömegtámadást egy helyi vezető tervezte és szervezte meg, és a vádlottaknak még fegyvereket is adtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik