Nagyvilág

Kivonult második legnagyobb iraki bázisáról az Egyesült Államok

Washington átadta az iraki erőknek a baladi repülőtér irányítását, az iraki csapatkivonás részeként.

Az utolsó amerikai katona kedden hagyta el a Bagdadtól északra található Balad támaszpontot, amely ezzel újra iraki irányítás alá került – közölték amerikai tisztségviselők. Ezzel már csak 11 amerikai támaszpont maradt Irakban, amelyet december végéig minden amerikai katonának el kell hagynia.

A 2003 áprilisában elfoglalt baladi repülőtér az amerikai hadsereg és légierő közös támaszpontjaként szolgálta az iraki missziót. A köztudatban „Camp Anaconda” néven ismert bázis a második legnagyobb amerikai támaszpont volt Irakban. Egyedül a „Victory Base”, a bagdadi központi parancsnokságon szolgált több amerikai katona, mint Baladban.

A két kifutópályával rendelkező repülőtér az amerikai fegyveres erők legfontosabb iraki logisztikai központja lett, és egyben a világ egyik legforgalmasabb légikikötője. 2006-ban havonta 27 500 fel- és leszállás történt a repülőtéren, amelyet egyedül a londoni Heathrow előzött meg – mondta el a Reutersnek egy amerikai katonai történész. Jerry Brooks elmondása szerint a támaszpont kórháza a legjobb volt Irakban: az oda szállított sebesültek 98 százalékát sikerült megmenteniük az ott szolgáló orvosoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik