Nagyvilág

Felelőssé tehető a katolikus egyház a papi visszaélésekért

A katolikus egyház felelőssé tehető a papjai által elkövetett visszaélésekért - mondta ki a londoni felsőbíróság.

Ezentúl könnyebben érvényesíthetik Nagy-Britanniában szexuális bűncselekmények áldozatai a katolikus egyházzal szembeni kártérítési igényeiket – közölte kedden a The Guardian című brit napilap hírportálja.

A próbaperben az illetékes bíró a felperes – egy, a kilétét a nyilvánosság előtt titkoló 47 éves nő – javára döntött, aki azt állította, hogy évtizedekkel ezelőtt a dél-angliai Hampshire megyei gyerekotthonban egy portsmouthi pap szexuális visszaélést követett el vele szemben.

A bíró megállapította, noha nem volt formális szerződés az azóta elhunyt pap és az egyház között, vannak bizonyos “alapvető jellegzetességek”, amelyeket figyelembe kell venni. “Kapott lakást, szószéket és a papi palástot. Teljes felhatalmazással küldték a faluba, és szabad kezet kapott, hogy járjon el az egyház képviselőjeként. Széles jogkörrel ruházta föl a római katolikus egyházmegye” – írta le az indokokolásban a bíró.

Nagy-Britanniában ez az első eset, hogy egy bíróság döntésében munkaviszonyként fogja föl a püspökség és a pap közötti viszonyt. Az alperes egyházkerület ügyvédje leszögezte: az egyház nem próbálja hárítani a pedofil papok miatti felelősséget, de a konkrét ügyben egy jogértelmezési kérdésről van szó, ezért fellebbezni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik