Nagyvilág

Hol nyugszanak a diktátorok?

Kadhafi halálával egész rendszere a sírba szállt. Nem egyszer volt azonban példa rá, hogy egy diktátor halála éppen a rendszer túlélésének záloga lett. Zsarnokok nyughelyei.

Kapcsolódó cikkek

Kadhafi ezredes 42 év után került először komoly bajba belpolitikai fennforgások miatt. Közel sem oly’ régen még európai vezetőkkel parolázott széles mosolyok közepette, majd február közepétől nagyjából félévig külföldi zsoldosokkal tizedelte saját népét, akiket októberben már egy nyirkos hűtőházban fogadott. A világ egyik leghosszabb ideig uralkodó despotájának útja végül kedden hajnalban egy jeltelen sírban ért véget fia és egyik hűséges bajtársa társaságában.

A diktátor halála előtti és halála utáni közvetlen pillanatit rögzítő felvételek nagy felzúdulást keltettek a nemzetközi közvélemény előtt. Az ENSZ vizsgálatot követel, egyesek pedig azt sem tartják kizártnak, hogy háborús bűnnek számíthat a volt diktátor kivégzése.

Mauzóleum és benzines árok

Nem a legendás zöld könyv írója ugyanakkor az egyetlen diktátor, akinek temetését, sőt sírhelyének utóéletét éles viták kísérték. A gondosan kidolgozott ideológiákra épített, hosszabb időre berendezkedett zsarnoki rendszereknél kiemelt szerepe volt a vezetők temetésének, már a fáraóktól kezdve. Lenin örök álmát még ma is megcsodálhatjuk a vörös téri mauzóleumban. A felravatalozás utáni négy napban 900 ezren tekintették meg frissen balzsamozott holttestét.

Bár 1953-tól Sztálin lett közvetlen szomszédja, ő csak az örökkévalóság rövid szeletét töltötte itt, mert 1961-ben Hruscsov döntése nyomán eltávolították az épületből, „amiért annyi kárt okozott a pártnak”.Neki még szerencséje volt, hiszen a Kreml oldalában azért jutott hely a forradalom közepesen híres veteránjai között. Az oroszországi kommunista párt szimpatizánsai a mai napig megemlékezhetnek áldásos tevékenységéről és a Birodalom helyreállításában végzett fáradhatatlan munkájáról.

Egy másik birodalom revíziója már nem végződött pompás temetéssel, és kifeszített lobogókkal. Lobogni, csak a frissen benzinnel lelocsolt és meggyújtott holttesteknek volt lehetősége egy berlini bunker bejárata mellett. Adolf Hitler és frissen elvett neje, Eva Braun maradványait egy ciántabletta és egy fejlövés után a berlini bunkerben állomásozó utolsó maréknyi SS a Führer parancsa szerint lelocsolta benzinnel, majd lángra lobbantotta. Egyetlen földi maradványát, koponyájának egy részét Oroszországban őrzik.

Hitler legközelebbi kollégája, Benito Mussolini maradványait még kevésbé kímélte a sors és az olasz nép. Barátnőjével, Clara Petaccival együtt végezték ki Mezzegra falucskában miután partizánok elkapták menekülés közben. Holttestüket fejjel lefelé húskampókra akasztották ki a milánói Piazzale Loreto téren lévő benzinkút épületén. A téren korábban számos olasz antifasiszta ellenállót végeztek ki a megszálló német erők és az olasz fasiszták egyaránt.

Porrá lettek

Szaddam Husszein iraki elnök előző két kollégájánál már szerencsésebbnek mondható, már ha a kivégzés utáni végtisztességet lehet szerencsének nevezni. Husszeint 2003-as elfogását követően 3 éven át tartó tárgyalás után 2006 decemberének utolsó napjaiban akasztották fel. Holtteste szülővárosában Tikritben nyugszik egy díszsírhely alatt a város főtemetőjében. Rokonai gyakran látogatják.

Sokan vannak azonban azok a modernkori diktátorok és ideológiai alapon tömeggyilkosságokat vezénylő figurák is, akiknek egyáltalán nem jutott sírhely. Adolf Eichmann-nak, a magyarországi zsidók deportálásának fő alakjának hamvai például a Földközi-tengerben végezték, miután az izraeli igazságszolgáltatás történelmének egyetlen halálos ítéletét végrehajtották rajta. Szintén vízben, de az Indiai-óceán hullámai közé ejtették Oszama bin Laden terroristavezér holttestét is, miután iszlám szertartás szerint megadták neki a végtisztességet. A legtöbb ilyen esetben a cél a szimpatizánsok szemében mártírrá váló vezetők nyughelyére tett zarándoklatok megakadályozása volt.

Pol Pot holttestét szintén elhamvasztották, ám a hamvasztás helyszínére a mai napig zarándokolnak kambodzsaiak imádkozni. Ki azért, hogy soha többé ne ismétlődjék meg a vörös khmerek idején elkövetett genocídium, ki pedig „az ország spirituális vezetőjének üdvéért”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik