Nagyvilág

Kihülőben az orosz-amerikai viszony

Viszonossági alapon megtiltották néhány amerikai tisztségviselő Oroszországba való beutazását - közölte szombaton az orosz külügyminisztérium.

“A viszonosság alapján jóváhagyásra került azoknak az amerikai állampolgároknak a listája, akiknek oroszországi tartózkodása nem kívánatosnak minősül” – közölte Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője a tárca honlapján.

A listára “magas rangú tisztségviselők kerültek fel, akiknek neve olyan bűncselekményekkel hozható összefüggésbe”, mint például “a de facto törvényesített kínzás az amerikai különleges börtönökben, emberrablás … a foglyok vég nélküli bebörtönzése Guantánamón, valamint a civilek ellen Irakban és Afganisztánban elkövetett, tisztázatlan emberölések” – áll az orosz külügyi közleményben, amelyből azonban nem derül ki, hogy hány amerikait tiltottak ki Oroszországból.

A lépés válasz arra, hogy Washington még júliusban beutazási tilalmat vezetett be a 37 évesen vizsgálati fogságban meghalt jogász, Szergej Magnyitszkij ügyében vétkesnek tartott orosz hivatalnokokkal szemben.

Magnyitszkijt adóelkerülés és csalás vádjával helyezték vizsgálati fogságba, miután feltárta, hogy a befektetési társaságnál, amelynek külső tanácsadója volt, magas rangú belügyi személyiségek adócsalás hamis vádjával házkutatást végeztek három vállalatnál, elvitték azok számlázási dokumentumait, s ezekre mintegy 200 millió dollárnyi adót igényeltek vissza az államtól.

Magnyitszkij egy évet töltött a fogházban, megbetegedett, de nem kapott orvosi kezelést. Az illetékes orosz szervek négy vizsgálata mindent törvényesnek minősített, ám az államfő mellett működő emberi jogi bizottság utóbb arra a következtetésre jutott, hogy egyfelől nem kizárt, hogy a jogászt kínozták is, másfelől a nyomozást végig azok vezették, akiket leleplezett. Ezt követően vádat emeltek a börtönorvos ellen.

A júliusban bejelentett amerikai vízumkorlátozásokat az orosz külügyminisztérium alaptalannak nyilvánította, és azonnal jelezte, hogy válaszul “megfelelő intézkedéseket” fog hozni.

A tárca szombati nyilatkozatában a szóvivő megjegyzi, hogy az Oroszországba való beutazástól eltiltott amerikai állampolgárok listája még tovább bővülhet. “Ha az amerikai fél tovább halad a vízumkonfrontáció útján, mi készen állunk a lista kibővítésére” – mondja.

A nyilatkozat a brit hírügynökség szerint újabb jele annak, hogy veszélybe került az amerikai-orosz kapcsolatok annak idején Barack Obama és Dmitrij Medvegyev elnökök által bejelentett “újraindítása”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik