Nagyvilág

A magyar-szlovák megbékélésnek nincs alternatívája

Ezt Balogh Csaba, új pozsonyi magyar nagykövet jelentette ki egy szlovákiai lapnak adott interjúban.

„Ha a kapcsolatrendszert stratégiai szempontból nézzük, egyértelmű, hogy a megbékélésnek, a kiegyezésnek nincs alternatívája” – jelentette ki a nagykövet a Szabad Újság című szlovákiai magyar hetilapnak adott interjúban. „Magyarország erős Európát akar, amely azonban nem létezhet erős Közép-Európa nélkül, s az erős Közép-Európa pedig elképzelhetetlen az erős magyar-szlovák együttműködés nélkül” – mondta el Balogh Csaba.

Ami Budapest és Pozsony államközi viszonyát illeti, Balogh Csaba kifejtette: “azt gondolom, a (szlovák) kormánykoalíció pártjai alapvetően érdekeltek a viszonyrendezésben, csak minden bizonnyal a rendezés alatt magyar és szlovák oldalon is mást értünk. Mi a felvidéki magyar közösség sorsának, helyzetének a rendezését, a jogegyenlőség megteremtését értjük a viszonyrendezés alatt, de nem biztos, hogy szlovák részről épp ezt értik alatta.”

Balogh Csaba úgy véli: nagy gond, hogy a két társadalom nem sokat tud egymásról. “Különösen a szlovák társadalomban meglehetősen hiányos és fals kép alakult ki a magyarokról, Magyarországról. De, be kell vallanunk, Magyarországon is keveset tudunk a mai szlovák társadalomról” – jegyezte meg.

A szlovákiai magyarsággal kapcsolatban meggyőződése, “hogy a szlovákiai magyarság útja a közös érdekérvényesítés. Az itteni magyar politikusok és a magyar politikai vezetés számára is egyértelmű – a jelenlegi megosztottság nem használ a közösségnek” – mondta a diplomata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik