Nagyvilág

Nem bukott meg a szlovák kormány a bizalmatlansági szavazáson

A szlovák parlament egy 12 órán át tartó vita után utasította el a kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt.

A 150 tagú testületben a jelen lévő 147 képviselő közül csak 69 honatya támogatta Iveta Radicová szlovák kormányfő leváltását, 78 elutasította. Ez azt jelenti, hogy az ellenzék kezdeményezése a miniszterelnök menesztésére sikertelen volt. Radicová megbuktatásához a parlamenti képviselők több mint felének a szavazatát kellett volna megszereznie az ellenzéknek. A miniszterelnök bukásával a kormány is megbukott volna.

A szavazást az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) kezdeményezte, azzal az indokkal Radicová közvetlen munkatársai a kormányhivatalban korrupciós ügybe keveredtek, illetve hogy a miniszterelnök igyekezett elkendőzni pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) korrupciós ügyeit. Robert Fico a Smer elnöke szerint Radicová felkészületlen, képtelen kezelni az ország gondjait, irányítani a gazdaságot, nincs jövőképe, erkölcsileg csődöt mondott, s ezért “nincs joga” a kormányfői tisztség betöltésére.

Radicová a maratoni vita végén szólalt fel, s határozottan kijelentette: Nincs semmi köze a korrupcióhoz, és nem is lesz. Leszögezte: kormánya folytatni kívánja munkáját, s meg akarja valósítani az ország számára szükséges reformokat. A vitában elhangzott bírálatokra nem reagált.

A kedd este fél hatkor kezdődött és több mint 12 órás, aránylag éles, olykor személyeskedő vitában mintegy kéttucatnyi képviselő mondott hosszabb beszédet, amihez azonban több tucatnyian fűztek különféle megjegyzéseket.
Bár a jobbközép kormány most a helyén maradt, megfigyelők szerint a helyzete továbbra is nagyon ingatag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik