Nagyvilág

41 év után fogták el Amerika egyik közellenségét

Lisszabon elõvárosában került rendõrkézre az egyik legkeresettebb amerikai bûnözõ. Az emberölés és gépeltérítés miatt elítélt George Wright 1970-ben szökött meg a börtönbõl.

Wright 1962-ben kirabolt és megölt egy háborús veteránt, amiért 30 év börtönt kapott. Nyolc évre rá többedmagával megszökött a fegyintézetbõl, és egy börtönfoglár gépkocsijával Detroitba utazott, ahol egy fegyveres csoporthoz csatlakozott, és álnéven élt.

Két évvel késõbb társaival eltérített egy Detroit és Miami között közlekedõ járatot. Wright papnak öltözött, pisztolyát Bibliában csempészte fel a gépre. A géprablók akkor rekordösszegnek számító egymillió dollárt követeltek a 86 utas elengedéséért. Megparancsolták, hogy az FBI emberei fürdõnadrágban adják át a pénzt. A váltságdíj átadásáról készült fotók körbejárták az amerikai sajtót, az esetet máig az FBI történetének egyik legszégyenletesebb epizódjaként emlegetik.

A váltságdíj átvétele után a géprablók Bostonba, majd üzemanyag-felvétel után onnan Algériába irányították a gépet, és megérkezésük után menedékjogot kértek az észak-afrikai országtól. Az algériai hatóságok lefoglalták az egymillió dollárt, a pénzt a géppel együtt visszaszolgáltatták az Egyesült Államoknak, de a géprablókat hagyták futni.

Néhányukat hat évvel késõbb Párizsban tartóztatták le, de Wright holléte mindeddig ismeretlen volt. Az élemedett korú bûnözõ nemrég megpróbálta felvenni a kapcsolatot az Egyesült Államokban élõ rokonaival, és az FBI nyomozói így bukkantak a nyomára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik