Nagyvilág

Olaszország leértékelve

A Standard & Poor's nem bízik a Berlusconi-csomagban. A döntés váratlan volt.

Váratlanul leértékelte, egy fokozattal “A+/A-1+”-ról “A/A-1”-re rontotta Olaszország szuverén adósbesorolását a Standard & Poor’s. A nemzetközi hitelminõsítõ arra hivatkozott, hogy gyengültek az olasz gazdaság növekedési kilátásai és ezen a helyzeten a kormány által tervezett reformok sem javítanak sokat.

A Washingtonban helyi idõ szerint hétfõ este nyilvánosságra hozott új besorolásra – további leminõsítés lehetõségére utaló – negatív kilátás van érvényben. A hitelminõsítõ szerint az olasz kormánykoalíció törékenysége és a parlamenten belüli politikai nézeteltérések valószínûleg tovább korlátozzák a kabinet képességét arra, hogy határozottan reagáljon a nehéz belsõ és külsõ makrogazdasági környezetre.

A leminõsítés után a Standard & Poor’s továbbra is a megbízható kötvénykibocsátók közé sorolja Olaszországot, de ezt befolyásolhatja a gazdasági helyzet változása. A leminõsítés híre nagyon meglepõ, tovább erõsítheti az adósságválság sújtotta euróövezeten belüli gondokkal kapcsolatos aggodalmakat. A piac inkább arra számított, hogy a nemzetközi hitelminõsítõk közül elsõként a Moody’s értékelheti le Olaszországot. A Moody’s múlt pénteken közölte, hogy még egy hónapot vár, mielõtt eldönti, változtat-e Olaszország adósbesorolásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik