Nagyvilág

Brüsszelnek üzent Kína

Ven Csia-pao miniszterelnök szerint itt az ideje, hogy az unió elismerje Kína piacgazdasági státusát.

Elérkezett az idő arra, hogy az Európai Unió elismerje Kína piacgazdasági státusát – fejezte ki Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök szerdán az északkelet-kínai Talienben (Dalian), a világgazdasági fórumon, s így véli a Hszinhua hírügynökség is, amely kommentárt tett közzé, nem sokkal a kormányfő kijelentését követően.

Kína teljes piacgazdasági státusának elismerése hosszú ideje a Kína-EU kapcsolatok fejlődésének gátja – állapítja meg Vu Li-ming (Wu Liming) az írás szerzője, utalva arra, hogy a két fél átfogó stratégiai partnerséget hozott létre, ami egymás stratégiai szintű kezelését feltételezné.

A globális pénzügyi válság és az európai hitelválság kitörése óta Kína segítséget ajánlott Európának – olvasható az írásban, s példaként ott áll, hogy Peking 2009-ben több delegációt küldött bevásárolni európai országokba.

Európai vezetők évek óta ismétlik, hogy Kína piacgazdasági státusának elismerésére készülnek, de erre nem kerül sor; néhányan közülük “kifogásként” technikai feltételek hiányára hivatkoznak, s azt állítják, hogy csupán “technikai jellegű problémáról” van szó – írja Vu, aki szerint az EU lényegében “trükkösen halogatja” újra és újra ígéretének betartását, miközben a “tisztességes kereskedelem nevében protekcionista gyakorlatot folytat”. Később azt is megjegyzi: vannak országok, amelyeknek az EU elismerte a piacgazdasági státusát, ám nem teljesítik azokat a bizonyos “technikai feltételeket”.

A kommentár megállapítja, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai szerint 2016-ban Kína automatikusan megkapja a piacgazdasági státust, s hozzáteszi: minél előbb ismeri el ezt az unió, annál előbb demonstrálhatja őszinteségét Kína irányába, amivel egyben népszerűségre tehet szert a kínaiak körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik