Nagyvilág

Merénylettõl tartanak az évfordulón

Hihetõ terrorfenyegetést kapott az Egyesült Államok, ezért szigorították a biztonsági intézkedéseket a nagyvárosokban a szeptember 11-i merényletek 10. évfordulója elõtt. Obama elnök szerint az al-Kaidát elindították a vereséghez vezetõ úton.

A CNN hírtelevízió úgy tudja, hogy a muzulmán szélsõségesekkel kapcsolatban álló törzsektõl, a pakisztáni-afganisztáni határ közelébõl származik az az értesülés, hogy terrorakciókat terveznek amerikai célpontok ellen.

Szigorították a biztonsági intézkedéseket Washingtonban és New Yorkban, mert merénylettõl tartanak a 2001. szeptember 11-i terrorakciók 10. évfordulóján. A belbiztonsági minisztérium szóvivõje tegnap este közölte, hogy hihetõ, konkrét fenyegetést kaptak.

Vizsgálják egy olyan esetleges merénylet veszélyét, amely szerint az al-Kaida terrorhálózat gépkocsiba rejtett pokolgépet akar felrobbantani valamelyik New York-i vagy washingtoni hídnál vagy alagútnál. Köröznek három embert, aki feltehetõleg kapcsolatban áll az al-Kaidával.

A Fehér Ház egy magas rangú tisztségviselõje közölte, hogy a fenyegetésrõl értesülve Barack Obama elnök utasította a terrorelhárítást: kettõzzék meg erõfeszítéseiket a veszély elhárítására.

Michael Bloomberg New York-i polgármester bejelentette, hogy a metropolisban megszigorítják a biztonsági intézkedéseket. Arra kérte a lakosokat, hogy jelentsenek minden gyanús jelet, veszélyes tevékenységet, de ne változtassanak a mindennapi szokásaikon.

Raymond Kelly New York-i rendõrfõkapitány közölte, hogy több lesz a járõr, kutyákkal is megerõsítik õket, gyorsabban elszállítják a szabálytalanul parkoló autókat, és alaposabban ellenõrzik a hidakat, alagutakat.

Legutóbb tavaly májusban sikerült meghiúsítani egy merényletet New Yorkban. Pokolgépet találtak a manhattani Times Square környékén egy parkoló autóban, de a robbanószerkezetet idõben hatástalanították. A merénylet kitervelõjét, a pakisztáni-amerikai Faiszal Sahzadot életfogytiglani börtönre ítélték októberben.

Obama az erõszakot elvetõ erkölcsi erõrõl

Az amerikai elnök szerint elindították az al-Kaidát a vereséghez vezetõ úton, és a 2001. szeptember 11-i merényletek elkövetõi nem tudtak éket verni az Egyesült Államok és a világ többi része közé. Barack Obama a terrortámadások tizedik évfordulója alkalmából írt errõl cikket, amely a nemzetközi sajtó több jelentõs napilapjában jelent meg.

Emlékeztet arra, hogy leleplezték az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat összeesküvéseit, végeztek vezérével, Oszama bin Ladennel és tagjainak jelentõs részével. “Ugyanakkor szerte a Közel-Keleten és Észak-Afrikában a népek bebizonyították, hogy az igazságosság és a méltóság felé a legbiztonságosabb út az erõszakot elvetõ erkölcsi erõn keresztül vezet, amely nemet mond a terrorizmusra és a vak erõszakra” – írja Obama.

Hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok nem vált magányos farkassá, tíz évvel az Amerika-ellenes merényletek után barátaival és partnereivel együtt emlékezik meg mindazokról, akik életüket adták a terrorizmus elleni küzdelem sikeréért. Elismeri ugyanakkor, hogy a terrortámadások után tapasztalt “világpartnerségi szellem” azóta felmorzsolódott.

“Mint elnök, arra törekszem, hogy megújítsam az egész világra kiterjedõ együttmûködést, mert szükségünk van rá ahhoz, hogy szembeszállhassunk az elõttünk álló globális kihívásokkal” – hangoztatja Obama, és egyúttal megerõsíti, hogy az Egyesült Államok továbbra is betölti a világ egyetlen szuperhatalmának szerepét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik