Nagyvilág

Terrortámadást hiúsítottak meg Berlinben

A német rendõrség õrizetbe vett két férfit, akik valószínûleg robbantásos merényletre készültek. A berlini államügyészség "súlyos terrorcselekmény" elõkészítésének gyanújával vizsgálatot indított ellenük.

Két feltételezett terroristát vettek õrizetbe Berlinben. Egyikük egy 28 éves gázai férfi, a másik pedig egy 24 éves libanoni származású német.

Lakásukban olyan hûtõelemeket és vegyszereket találtak, amelyekkel robbanóanyagot lehet elõállítani. A készenléti rendõrség a hajnali órákban Berlin Wedding városnegyedében egy iszlám kulturális központot és egy mecsetet kutatott át, majd két másik városnegyedben az érintettek lakását is.

„A két férfit azzal gyanúsítjuk, hogy erõszakos bûncselekményre készültek” – közölte Thomas Neuendorff rendõrségi szóvivõ.

A Berliner Morgenpost értesülése szerint a hatóságok már hónapokkal ezelõtt felfigyeltek a feltételezett merénylõkre. A lap úgy tudja, hogy azok a berlini, illetve baden-württembergi cégek fogtak gyanút, amelyektõl a két férfi nagy mennyiségben rendelt hûtõelemeket és vegyszereket. A rendõrséget az érintett cégek értesítették.

Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA

A hatóságok gyanúja szerint a két férfi az Egyesült Államok elleni terrortámadások tizedik évfordulója alkalmából tervezett merényletet. Azt sem zárják ki, hogy a feltételezett terrorakciót XVI. Benedek pápa két hét múlva esedékes berlini látogatásakor akarták elkövetni.

Meghiúsított támadások Németországban 9/11 óta

2001 óta Németországban nyolc nagyobb merényletkísérletet lepleztek le, és valamennyi iszlám hátterû volt. Potenciális veszélyességét tekintve közülük is kiemelkedtek a 2006-os, kölni “kofferbombás” merénylõk, valamint a 2007 szeptemberében felgöngyölített észak-rajna-vesztfáliai, úgynevezett Sauerland-csoport.
Az elõbbi esetében a kölni pályaudvaron két regionális vonaton bõröndökben elhelyezett bombákat találtak. A robbanóanyag csakis technikai hiba miatt nem lépett mûködésbe, ellenkezõ esetben a zsúfolt szerelvényekben óriási pusztítást okozhatott volna. A tetteseket, két, egyaránt arab származású személyt a német hatóságok életfogytiglani börtönre ítélték.

Az említett “Sauerland-csoport” iszlám vallásra áttért négy német tagja németországi amerikai létesítmények ellen akart robbantásos merényleteket végrehajtani. A hatóságok szerint az akkor lefoglalt robbanószerek mennyisége arra utalt, hogy az Iszlám Dzsihád Unióhoz tartozó terroristák a madridi és a londoni merényleteknél is véresebb terrortámadást hajthattak volna végre. A terroristákat évekkel késõbb 12 évig terjedõ börtönre ítélték.
2011 áprilisában ugyancsak Észak-Rajna-Vesztfáliában három feltételezett al-Kaida terroristát vettek õrizetbe. A gyanú szerint õk is robbantásos merényletekre készültek. A vizsgálat még folyamatban van.

Szakértõk szerint a berlini merényletkísérlet csütörtöki felgöngyölítése arra utal, hogy az elhárítás ezúttal is jól mûködött. Ugyanakkor megerõsítik azt is, hogy a biztonsági kihívások továbbra is óriásiak. Megfigyelõk ennek kapcsán arra számítanak, hogy a történtek nyomán ismét fellángolnak a biztonsági intézkedések szigorításával kapcsolatos viták.

A német biztonsági erõk tavaly õsz óta fokozott készültségben vannak, mert a titkosszolgálatok konkrét terrorfenyegetettségrõl számoltak be. A kormányépületek, repülõterek és rendõrörsök õrizetét megerõsítették. A német parlamentet, a Reichstagot november óta nem látogathatják turisták.

Hans-Peter Friedrich belügyminiszter azt mondta, hogy ezerre tehetõ a muzulmán szélsõségesek száma Németországban. A BBC tudósítója szerint mintegy száz embert tart számon a német rendõrség, akikrõl feltételezik, hogy potenciális terroristák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik