Nagyvilág

EU-külügyminiszterek tárgyalnak a palesztinokhoz való viszonyról

Hírügynökségi jelentések szerint a palesztin államisággal kapcsolatos álláspont vált az EU külügyminiszterei szombaton végződő sopoti tanácskozásának egyik központi témájává.

Az informális találkozó több részvevője felvetette, hogy az Unió alakítson ki közös álláspontot, amit más miniszterek és Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője azzal vetett el, hogy az lehetetlen, mert egyelőre azt se lehet tudni, hogy a palesztinok pontosan milyen lépésre készülnek államiságuk elismertetése érdekében az ENSZ-ben.

Palesztin részről már a nyáron bejelentették, hogy a világszervezethez fordulnak, de hogy pontosan milyen formában, s hogy a BT-től, vagy a Közgyűléstől kérik-e államiságuk elismerését, azt máig nem közölték.

“Nincs előttünk egy határozati javaslat, amelyről dönthetnénk. A palesztinoknak el kell dönteniük, milyen határozatot terjesztenek elő” – jelentette ki Sopotban Catherine Ashton.

Vannak tagállamok, mint például Németország és Olaszország, amelyek már jelezték, hogy ellenzik a palesztin államiság egyoldalú elismertetését, mások, mint Spanyolország, támogatják azt, s többen, köztük Ausztria és Luxemburg, kompromisszumos közös EU-álláspontot szeretnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik