Nagyvilág

Fatah-Hamász-megállapás a politikai foglyok szabadon engedéséről

A két legnagyobb palesztin frakció közötti tárgyalások egyik legvitatottabb kérdésében született megállapodás.

A két rivalizáló palesztin szervezet, a Fatah és a Hamász képviselőinek Kairóban tartott tárgyalásokon sikerült megállapodni az egymás börtöneiben fogva tartott összes politikai fogoly szabadon engedéséről. A Ciszjordániában és a Gázai övezetben fogva tartott foglyok helyezte volt eddig a palesztinközi béketárgyalások egyik legvitatottabb kérdése.

A szombaton kezdődött kairói tárgyalásokon a májusi megbékélési megállapodás végrehajtásáról tárgyaltak a két legnagyobb palesztin frakció képviselői. A foglyok szabadon engedésén kívül döntés született arról is, hogy a két legnagyobb palesztin frakció az iszlám böjti időszak, a ramadán végéig közös bizottságot hoz létre, amelyre az útlevelek kiadását bízzák a gázaiak számára. Emellett egyezség jött létre egymás intézményeinek és irodáinak megnyitásáról, amelyeket az ellenségeskedés kezdetén, öt évvel ezelőtt zártak be – közölte Szami Abu Zuhri Hamász-szóvivő.

A MENA egyiptomi hírügynökség szerint a felek megállapodtak abban is, hogy szeptember elején folytatják a béketárgyalásokat Kairóban, s a párbeszéd újabb fordulóját egyebek mellett a palesztin egységkormány megalakításának szentelik. A közös kabinet létrejöttét előirányozta a Fatah és a Hamász májusi megállapodása, de az azóta lezajlott tárgyalások mind ez idáig nem vezettek eredményre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik