Nagyvilág

Robbanások Kadhafi főhadiszállása közelében

A líbiai fővárost legalább hét nagyobb erejű robbanás rázta meg a NATO-gépek bombázása után.

Ismét bombák csapódtak be Moamer Kadhafi líbiai vezető Tripoliban lévő főhadiszállása, a Báb-el-Azizíja épületegyüttes közelében. Az AP amerikai hírügynökség egyik tudósítója a líbiai főváros egyik szállodájából látta, amint a robbanások tüze felcsap a becsapódások helyén. A bombázás után még egy ideig Tripoli felett köröztek a NATO légitámadást végrehajtó harci gépei.

Az észak-atlanti szövetség harci repülőgépei rendszeresen bombáznak líbiai katonai célpontokat azóta, hogy az ENSZ BT márciusi felhatalmazása alapján a NATO repüléstilalmi övezetet létesített a polgárháborúba süllyedt Líbia felett, s a polgári lakosság védelmében engedélyezte a beavatkozást.

A Kadhafi-rezsim megdöntéséért február közepe óta harcoló líbiai felkelők mostanra több fronton is harcot vívnak a Kadhafihoz hű erőkkel, hogy elvágják a fővárosba vezető logisztikai útvonalakat. Csütörtökön arról érkeztek jelentések, hogy elfoglalták a Tripolitól 40 kilométerre található Závija városának a kormány számára stratégiai fontosságú olajfinomítóját is. A Kadhafihoz hű kormány miniszterelnöke, Bagdadi Mahmúdi cáfolta az olajfinomító elfoglalásáról terjengő híreket, ugyanakkor tűzszünetre szólított fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik