Nagyvilág

Megint tüntetõket öltek meg Szíriában

Legalább nyolcan meghaltak, amikor a hadsereg ismét civilekre lõtt Szíria déli részén. Asszad elnök nem tartotta be ígéretét, hogy véget vet a katonai akciónak.

A szíriai biztonsági erõk legalább nyolc embert lelõttek Deraa tartományban, az ország déli részén, hiába ígérte meg Bassar-al Asszad elnök, hogy abbahagyják a támadásokat a tüntetõk ellen. A Reuters hírügynökség szerint Inkhil városában akkor nyitottak tüzet az ellenzékiekre, amikor kijöttek egy mecsetbõl.

Az al-Dzsazíra televízió tudósítója azt jelentette, hogy a katonák a fõvárosban, Damaszkuszban és Deir ez-Zorban is rátámadtak a tüntetõkre. Ellenzéki szervezetek szerint az országban legalább 12 halálos áldozata van a hadsereg újabb megtorló akcióinak.

Az ENSZ bizottságot küld szombaton Szíriába a humanitárius helyzet felmérésére a demokráciapárti tüntetések véres elfojtása miatt. A Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának vezetõje tegnap közölte: biztosítékot kapott Damaszkusztól arra, hogy a bizottság bárhova ellátogathat az országban.

Az amerikai elnök tegnap lemondásra szólította föl Bassar-al Asszadot. Barack Obama közleményében hangsúlyozta: az Egyesült Államok nyomást fog gyakorolni az államfõre, hogy ne álljon a demokratikus átalakítás útjába. Az elnök befagyasztatott minden szíriai állami vagyont, ami amerikai joghatóság alá tartozik, és megtiltotta a szíriai olajtermékek importját.

Jogvédõ szervezetek és a szíriai ellenzék szerint március óta legalább 1900 civilt gyilkoltak meg a szíriai kormányzati erõk – köztük több gyereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik