Nagyvilág

Káosz és erőszak Szíria szerte

A szíriai hadsereg több harckocsit vonultatott fel a földközi-tengeri Latakia városban, a közép-szíriai Homszban pedig házkutatásokat tartottak szombaton, az előző napi tüntetések után, amelyek során tizenkilencen vesztették életüket - közölték emberjogi csoportok.

“Húsz harckocsit és páncélozott szállítójárművet vonultattak fel szombat reggel Latakia ar-Ramel negyedében” – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőcsoportja (OSDH) közleményében. Az OSDH szerint a biztonsági erők egy civilt agyonlőttek.

Délben lövöldözés hallatszott a város déli részében, nem működött a távközlés és az internet. Ar-Ramelben napok óta tömeges tüntetések voltak Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen.

A biztonsági erők bevonultak a libanoni határ közelében fekvő Dzsuszíje faluba is, ahonnan számos lakos menekül a szomszédos településekre és Libanonba – mondta el egy helyi aktivista.

Katonai járművek hatoltak be a Homsz melletti Kuszeirbe is, ahol több embert, közöttük nőket és gyermekeket őrizetbe vettek – mondták el aktivisták. Csütörtökön tizenegy embert öltek meg Kuszeirben.

Mint minden pénteken, most is tízezrek tüntettek az imádság után Bassár el-Aszad távozását követelve, dacolva a több tartományban, így a közép-szíriai Hamában, az észak-nyugati Idlíbben és a keleti Deir-Ez-Zórban felvonultatott jelentős katonai erőkkel. A hadsereg és a biztonsági erők éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre, tizenkilenc ember életét kioltva, elsősorban Damaszkusz közelében és Aleppóban, az ország második legnagyobb városában, annak ellenére, hogy egyre sürgetőbbek az erőszak leállítását követelő nemzetközi felszólítások.

Pénteken Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szólította fel Szíria kereskedelmi partnereit, hogy függesszék fel a kereskedelmet Damaszkusszal. Korábban Clinton azt is kijelentette, hogy Aszad elnök, mint vezető elveszítette a legitimitását, és Szíria jobban járna nélküle.

Uri Rosenthal holland külügyminiszter pénteken kilátásba helyezte, hogy az Európai Unió a következő hetekben a szíriai vezetők és állami cégek elleni szankciók kiszélesítéséről dönthet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön tart rendkívüli ülést a szíriai emberi jogok helyzetéről és a humanitárius szükséghelyzetről – közölték ENSZ-diplomaták.

Emberjogi aktivisták szerint legalább 1700 civilt öltek meg az öt hónapja tartó Aszad-ellenes tiltakozó mozgalom során a katonai, illetve rendőri erők. A hatóságok fegyveres csoportokat okolnak az erőszakhullámért, amelyben szerintük 500 katonát és rendőrt öltek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik