Nagyvilág

Mégiscsak öngyilkos lett a megbuktatott chilei elnök

Egy szakértői vizsgálat megerősítette, hogy öngyilkos lett Salvador Allende néhai chilei elnök az 1973-as katonai puccs alatt.

A dél-amerikai ország első szabadon megválasztott államfője ellen 1973. szeptember 11-én hajtottak végre katonai puccsot, amit nem élt túl. Öngyilkosságáról a katonai kormányzat adott hírt, de a puccsisták közleményének sokan nem adtak hitelt. Halálának körülményei azóta is vita tárgyát képezték. Holttestét idén májusban exhumálták, hogy végleg eldöntsék hogyan halt meg.

A külföldi szakértők bevonásával végzett vizsgálat eredményeiről az egykori chilei államfő lánya számolt be. “A végkövetkeztetés ugyanaz, mint amire a család is jutott: Allende elnök 1973. szeptember 11-én, a szörnyű körülmények között úgy döntött, hogy megválik az életétől, hogy ne szégyeníthessék meg” – mondta Isabel Allende.

A vizsgálat eredményei szerint Allende az irodájában leült egy karosszékbe, a térde közé szorított és maga felé fordított egy AK-47-es gépkarabélyt, és meghúzta a ravaszt. A fegyverből két lövedék távozott. Az egyik egyik az állán keresztül áthaladt az agyán, a másikat később megtalálták a helyiség falában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik