Nagyvilág

Kihantolják Salvador Allende földi maradványait

Szakértők bevonásával azt vizsgálják: vajon öngyilkos lett vagy merénylet oltotta ki az 1973. szeptember 11-i államcsínnyel, Augusti Pinochet tábornok által megbuktatott elnök életét.

Allendével, aki 1970-től Chile szocialista elnöke volt, golyó végzett a santiagói Moneda-palotában, amelyet repülőgépek is bombáztak.

Röviddel halála után a santiagói katonai kórházban felboncolták Allende holttestét, és a hatóságok, valamint szemtanúk állítása szerint megállapították, hogy a volt elnök öngyilkosságot követett el, az álla alatt fejbe lőtte magát egy AK-47-es géppisztollyal, amelyet még Fidel Castro kubai vezető ajándékozott neki. Később kételyek merültek fel halála kapcsán, volt olyan szakértő, aki azt állította, különböző kaliberű lövedékek oltották ki Allende életét.

A chilei igazságszolgáltatás januárban újraindította a vizsgálatot Allende halála és további 725 olyan ügyben, amelyekben bűntetteket követtek el az emberi jogok ellen a diktatúra időszakában, 1973 és 1990 között, és amelyeket panasz hiányában eddig sohasem vizsgáltak.

A Pinochet-diktatúrának több mint 3100 halálos áldozata vagy eltűntje volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik