Külföld

Fokhagymatermelési támogatást kapnának a romák

admin
admin

2011. 07. 18. 17:20

A stájerországi tartományi kormány 12 ezer euróval támogatja a romákat segítő biofokhagyma-projektet több kelet-közép-európai országban.

A programmal azoknak a romáknak, akik a stájerországi koldulási tilalom miatt elveszítik kereseti lehetőségüket, munkahelyet teremtenek hazájukban – Szlovákiában, Horvátországban, Romániában és Magyarországon.

“A fokhagymatermelés nagyon tartalmas foglalkozás, különösen a meglehetősen méltatlan kolduláshoz képest” – mondta el Christian Buchmann, a városi tanács munkatársa.

A fokhagymaprojektet a European Neighbours – Európai Hátrányos Helyzetűek Támogatása elnevezésű egyesület hívta életre, Graz városa anyagilag támogatja, az Alt-Grottenhof mezőgazdasági szakiskola pedig a szaktudását kölcsönzi a programnak.

A projektben Graz mellett Pécs, a horvátországi Kapronca (Koprovnica), a romániai Stájerlakanina (Anina) és a szlovákiai Besztercebánya vesz részt. Utóbbi azon városok egyike, ahonnét a legtöbb koldus érkezik az osztrák nagyvárosba.

“Szinte mindenhol rendelkezésünkre bocsátottak nagy területeket, amelyeken vetésforgóban fokhagymát, babot, borsót és más zöldségeket termeszthetünk és értékesíthetünk” – mondta el Bernd Spiegl, a European Neighbours munkatársa.

A horvátországi Kaproncában több száz hektár földet és egy használaton kívüli laktanyát bocsátottak a program rendelkezésére.

Jelenleg Európában kevés a fokhagymatermelő kapacitás, ezért a fokhagyma több mint 80 százaléka ázsiai importból származik. A szervezők remélik, hogy az Európai Unió is támogatja majd munkájukat.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.