Nagyvilág

Svájcban is szenvednek az erős franktól

A munkaerőköltségek lefaragásával igyekeznek ellensúlyozni az erős frank miatt kieső exportbevételeket a svájci vállalatok.

A Napi Gazdaság internetes oldalán azt írja, a svájci jegybank (SNB) már képtelen újabb devizapiaci beavatkozásokkal küzdeni a frank erősödése ellen, így több vállalat vezetői is a munkaidő meghosszabbításával próbálják pótolni a kieső bevételeket. A Lonza Group vegyipari cég, a UBS és az EFG International bankok pedig folyamatosan tárgyalnak a szakszervezetekkel a további lehetséges megoldásokról, a hírek szerint az egyeztetések alatt a bérek egy részének euróban való kifizetése, illetve a fizetések árfolyamváltozásokhoz igazítása is felmerült.

A svájci GDP fele exportból származik, így a frank rendkívüli megerősödése különösen negatív hatással van a gazdaságra. A feldolgozóipari termelés kétéves mélyponton van, a tőzsde zuhanásba kezdett, a gazdasági növekedés pedig lassul. A vállalatok bércsökkentésekkel, valamint tevékenységük mind nagyobb részének külföldre telepítésével próbálják leküzdeni a válság hatásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik