Nagyvilág

Házasodnának a francia melegek

Az azonos neműek házasságának engedélyezését követelik a párizsi melegfelvonulás résztvevői.

“Az egyenlőségért 2011-ben vonulok, 2012-ben szavazok” jelszóval a francia fővárosban immáron tízedik alkalommal megrendezett Gay Pride-on több tízezren vesznek részt: a karneváli hangulatú menet kora délután indult el a Bastille tér felé, ahol este hatalmas utcabált tartanak.

Az Ifop közvélemény-kutató intézetnek a Ouest-France regionális lap vasárnapi kiadásában megjelenő felmérése szerint a franciák 63 százaléka támogatja az azonos neműek házasságának engedélyezését, s 58 százalékuk az örökbefogadást is lehetővé tenné a homoszexuális párok számára.

A francia nemzetgyűlés tíz évi társadalmi vitát követően 1998-ban fogadta el az élettársak, köztük a homoszexuális párok életközösségét elismerő törvényjavaslatot (PACS), amely a hetero- és homoszexuális pároknak a házaspárokéhoz közelítő jogi státust biztosít. Az ellenzéki szocialistáknak az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló törvénytervezetét azonban két héttel ezelőtt a jobbközép kormánytöbbség leszavazta a nemzetgyűlésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik